Hej!

I sommarstugan sitter solpanel på 120 watt. Detta vidrar till husets belysning och även till den elektriska tändaren som behövs för att starta gasolkylen (idiotisk lösning när det borde varit piezotändning).

Kablarna från regulatorn som sitter kopplad till solpanelen går över 20 meter (solpanelen sitter på en mindre stuga bredvid storstugan). Kablarna är 4 mm vad jag vet och det är i underkant om man kikar på avståndet. Inne i huset är det vidarekopplat med skarvdosor lite här och där och tunnare kablar har använts fram till lampor och vägguttag/ciggändareuttag.

Lamporna kommer totalt dra 10-20 watt så den biten är det väl ingen större fara med men det som oroar mig är tändningen till gasolkylskåpet. Jag kan inte hitta hur mycket tändningen drar i ampere när startknappen på kylen trycks och det börjar klicka frenetiskt tills lågan tänts (mellan 5-10 sekunder. Klickljudet är som det ska men ljudet som uppkommer är väl pga av någon mindre kortslutning för att skapa snabb värme som får gasolen att tända.

Någon som har koll på vad en sådan tändare kan dra i antalet ampere vid startögonblicket?

Är orolig att den ligger på en hel del ampere men är inte säker. Om den gör det bör jag kanske inte köra kylen förrän kablaget är fixat. Det finns inget vettigt sätt att tända kylen manuellt med tändare.

Säkringen på kylen ligger väl på 30 ampere för dc tror jag så högre än det bör det inte vara...men 30 ampere i långa 4 mm kablar (som längs vägen skarvats till betydligt mindre) känns inget vidare.

Var hittar man tjockare kablar till vettigt pris?

/Henke
 
Hej!

Hittade information i manualer till andra kylskåp. Verkar som standard ligga på 0,25 ampere och det var ju inte så farligt.,,

Case closed!
 
Troligtvis funkar det ungefär som tändningen i en bil.

En halvhändig hempulare kan i princip fixa en egen tändning med tändstift, tändspole och ett relä (som slits rätt hårt) kopplat så att en brytande kontakt matar både reläspolen och tändspolen... Bzzz så sprakar det både i tändstiftet och reläet :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.