Vi ska träffa elektrikern i huset ikväll för att gå igenom ev ändringar eller tillval. Något speciellt man bör lägga till som är såna där onödiga måsten eller bara bra att ha? ;)
 
Vi kommer välja Dimmer där vi skall ha spots samt eluttag på utsidan både vid groventren men även för eventuell framtida infravärme på baksidan.

Se till att få rätt eldragning till utbelysningen ifall ni vill ha rörelsesensor på lampan, dvs så att man kan släcka den innifrån men ifall någon går förbi så tänds den ändå.

/Calle
 
Lamputtag över fönster
Tänk igenom placering av uttag i kök och tvättstuga/groventré
Ev timerstyrt uttag för motor/kupévärmare om ni inte ska ha garage (kan vara bra att ha ändå)

Eventuellt tomrör för högtalarkablar



 
Dra in många extra rör till högtalare, hemmabio, lägg in ett nätverk och kanske styrning av det, det är framtiden... 8)
 
Ta en diskussion med honom om uppdelning av jordfelsbrytare så att ni inte får bara en brytare för hela huset.

Det är lite trist om all el går bara för att motorvärmarkablen råkat bli översnöad. Och även då dela upp så att inte frysen lägger av bara för ett mindre fel någon annanstans i huset.

Om man vill kosta på det så kan man sätta en egen jfb till frysen och efterssom den ändå är skyddsjordad (man kan inte få en stöt även om det blir fel på den). Så kan man då välja en "brandskydds jordfelsbrytare" som bryter vid 300mA felström istället för 30 som "vanliga" brytare gör. Då minskar risken för att frysen stängs av i onödan, samtidigt som risken för brand minskar. tydligen är det så att fel i frys är en ganska vanlig brandorsak.

Få också in tomrör mellan byggnadsdelar som är svåra att koppla ihop vid ev framtida behov. När jag tittade på larminstallation i vårt gamla 30 tals hus, så har det varit oherhört svårt att hitta rimliga vägar för kablar från larmcentral till olika våningsplan. Ett bra sätt är att ha rör uppdragna från något ställe (inne i en garderob eller liknande) till vinden från resp. våning. Det kan förenkla inkoppling senare. Och ni vet inte vad som kan vara intressant att koppla in per tråd om 10-15 år.
 
Detta kommer väl lite sent men detta är lite ideer/råd

motorvärmaruttag 2 st 16A styrda inifrån med brytare plus timmer.

3fas uttag alltid bra att ha när man hyr nått stort i framtiden

flera jfb

tomrör och tomdosa till alla rum

dra kabel för ett datanät

rejält med tomrör till vinden/grunden för framtida behov
 
Jahapp, valde till 14 spots med dimmer, lite extra uttag, någon kabel som kommer gå på egen lina för att inte propparna ska gå och uttag på garagesidan utomhus. 16000 spänn kostade hela kalaset!

Har haft ångest halva natten för att det blev så mycket, men gissar att det kommer vara värt det i slutändan ändå!
 
kabel för att propparna inte skall gå??? Vad var det? Handlade det om att dela upp strömmen så inte kyl/frys går på samma säkring som resten av huset eller var det något annat.

/C

 
Exactly, det var uttaget där kaffebryggare och vattenkokare (plus elvisp och brödrost och...) kommer vara inkopplat som vi delade på två för att inte riskera propparna!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.