I gäststugan har jag en murad öppen spis. En insats bakom eldstaden värmer luft som leds ut i rummet via ventiler på sidan av spisen. Man kan välja att ta in luft utifrån som värms upp eller låta inneluften värmas upp och flöda ut i ventilerna.

Spjället ut i skorstenen kan ställas i tre lägen, helt öppet, halvt öppet och stängt.

När och varför ska det halvöppna läget användas om det ska användas?
 
Det kan brinna lite långsammare när spjället är halvöppet så att effekten från spisen blir lite lägre. Prova lägena själv och se om du märker någon skillnad. Titta också på röken. När det brinner ordentligt skall röken inte synas. Blir röken grå eller svart när du minskar spjället så öppna det igen.

Erik
 
Spjäll - reglering av skorstensdrag... drar det för mycket med lite ved som brinner för våldsamt så kan man minska - halvöppet. Är det bara glöden kvar i brasan kan man också prova med halvöppet. Detta spjäll är din enda möjlighet att på något begränsat sätt reglera förbränningen.
Man stänger spjället helt bara när det inte finns en enda glödande bit i brasan.
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.