Har fält en STOOR Ask och har nu vedkubbar som säkert ger ca 5-6 kubik färsig ved ocj jag undrar nu:

Hur är det med Askträ, är det bra att elda med i braskamin.
Något särskillt jag bör tänka på vid eldningen?
 
Går alldeles utmärkt att elda ask. Har själv väldigt mycket ask i mina vedtravar varje år. Ek ska man elda med måtta eftersom den innehåller mycket garvsyra men det tror jag inte asken gör.
Asken kan däremot vara svårtorkad och behöver ligga i tork helst 2 år innan den blir riktigt fin att elda.
 
öringen skrev:
Går alldeles utmärkt att elda ask. Har själv väldigt mycket ask i mina vedtravar varje år. Ek ska man elda med måtta eftersom den innehåller mycket garvsyra men det tror jag inte asken gör.
Asken kan däremot vara svårtorkad och behöver ligga i tork helst 2 år innan den blir riktigt fin att elda.
Det där med torktid är intressant!
Bortsett från det självklara (när på året trädet fälls, hur luftigt veden lagras),
måste det ju bero på hur fint man klyver veden.

Jag, som amatör hugger nog för mycket med yxan och får lättorkad, snabbeldad ved,
medan proffs delar lite grövre. Veden torkar och brinner långsammare.
 
Beror ju på hur lång och grov veden ska vara, spis- och kaminved, brasved eller pannved...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.