På vår blivande tomt som håller på att styckas av efter uppmätning av tjänsteman från Lantmäteriet så står en elstolpe med låda ca två meter in på vår tomt. Vid kontakt med elbolaget så får vi i otrevlig ton veta att "Ni får inte ha vår stolpe på er tomt, då blir ni skyldiga att bekosta flytt av den till en kostnad runt 100.000 kronor".

De har enligt tjänstemannen "enligt gammal hävd haft tillstånd av markägaren att ha den på hans mark", men att den inte får stå där om vi köper marken, alltså en avstyckad tomt på 6000 kvm.

elstolpe2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det här är otroligt ledsamt att stöta på och dessutom i sista kontakten med tjänstemannen hävdar han att vi inte kan bygga pg av närheten till luftledningen, men då faller ju iden med att köpa tomten, vi vill ju bygga vårt hem där.. !

elstolpe.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Han menar att kraftbolaget måste ha obegränsad tillgång till stolpen för underhåll, men det har de ju haft i decennier ifrån grusvägen som ligger 2 meter från stolpen. Bara för att vi kommer till att äga marken så innebär det inte att tillgängligheten för dem ändras, eller hur ? varken stolpen eller vägen kommer flytta sig en enda millimeter de närmaste flera hundra åren..

Kan de verkligen bete sig så här ? Har de rätten på sin sida ?
 
Låter väldigt märkligt. Han har troligen rätt i att OM ni vill få bort stolpen så hamnar kostnaden på er, men det brukar nog inte behöva kosta fullt så mycket, men det är dyrt.

OM man ex. har en högspänningsledning på tomten, så kan det finnas begränsningar vad gäller hur nära man får bygga. Du ser på bilden att det sitter en transformator en bit upp på stolpen, det indikerar att denna stolpe bär högre spänning än den "vanliga" på 3x400V. Jag vet inte hur mycket det kan tänkas vara, men tror att det är max 20 - 40 000V iom. trästolpen, men mer troligt 4 000V. Och det krävs inga större säkerhetsavstånd till en sådan spänning.
 
Kan inte det där med lagar och elbolag, men rent spontant borde det väl finnas ett kontrakt/avtal med markägaren?
 
Tack! Men vi vill inte få bort stolpen, vi bryr oss inte, den stör oss inte ett dugg och tycker det är storm i ett vattenglas att tjänstemannen bråkar om att den inte får stå på någons tomt för att de måste ha fri tillgång till den när den sen länge stått just där på jordbruksfastighetens mark. 2 meter från vägen med full tillgång.

Varför kan den inte bara stå där och vi bo där utan bråk ?
 
Hej o välkommen! Jag har bott i Glommen ett fiskeläge i Halland där var på den tiden ca 30 år sedan luftledningar både för el och telefon. Jag hade då elledningar på två sidor efter tomtgränsen (hörntomt) på ena sidan var avståndet ca 4 m till huset där det satt en transformator på stolpen och ledning in till mitt hus och alla andra kors och tvärs. Det var inte tal om säkerhetsavstånd teleledningen gick tvärsöver tomten och korsade elledningen. Så pröva att ringa och prata med stolpägaren en gång till, och ställ frågan om deras servitut och skriftliga villkor för säkerhetsavstånd och tillgänglighet när det gäller stolpar på tomtmark.


Ps alla ledningar är numera nedgrävda i Glommen.
 
Om tomten är så stor som 6000 kvadratmeter så behöver väl inte alltihop hägnas in? Normal trädgårdsyta är väl inte mer än ett par tusen kvadrat? Om du sen har odlingar eller vad du än har så kan du väl se till så att elskåpet är tillgängligt? Kan inte elbolagen sånt? Jag har en känsla av att du och kraftbolaget talar om olika saker.
 
Det är relativt vanligt att elbolagen har ledningar som de saknar s.k "ledningsrätt" för. Det kan vara så att de en gång i tiden kommit övverens med markägaren muntligen, markägaren kanske gärna tillät ledningen så att han kunde få el till sin gård osv.

Ledningsrätt är en form av servitut som elbolag/telekom bolag osv kan ansöka om, och i princip "alltid" få beviljade. Även i efterhand. Då skall det utgå en (oftast) mindre intrångsersättning till markägaren, och den sätts då efter värdet av "skadan". Så på en skogsfastighet blir det då värdet av den skog som inte får växa där stolpen står. Och det värdet är inte högt. Och som jag fattat det så blir det samma sak även om servitutet ordnas i efterhand, man får då ersättning för den skada som uppstod när stolpen ställdes där, inte utirfån den användning marken har vid tillfället när servitutet söks. Så elbolaget behöver inte betala mer för att området blivit attraktiv tomtmark under mellantiden.

Men det finns också exempel på nya tomtägare som med framgång krävt att "tillståndslösa" stolpar flyttas. Det kanske är något sådant tjänstemannen är rädd för, och försöker skrämma dig att inte köpa tomten.

Men begär fakta om vad det är för stolpe, och om inte tjänstemannen kan berätta om var det finns skrivet om begränsningar i byggrätt för den typen av installation, så kolla med någon annan myndighet (osäker på vilken, fråga i elforumet här).

Det är ju också möjligt att nätbolaget planerar för en utökning av linjen (högre spänning, större stolpar), så att värre begränsningar kommer att gälla i framtiden.
 
  • Gilla
tio_Pepe
  • Laddar…
En sak till, innan du köper tomten så bör du kolla med lantmäteriet om det är möjligt att elbolaget kan inlägga någon form av veto mot avstyckningen, eller mot ev. bygglov på tomten, kolla även med kommunens bygglovsenhet.

För även om de saknar sakliga skäl att stoppa ditt bygge, så finns ju risken att den sura tjänstemannen ger sig på att försöka stoppa det, och även om det misslyckas så finns risken att det tar åratal av överklaganden.
 
  • Gilla
tio_Pepe
  • Laddar…
För avstyckningen så är väl ett förhandsbesked lämpligt att ha, annars står du kanske där med en tomt som ingen vill låta dej bygga på.

Har elbolaget inget servitut så kan du ju be dom betala för att ha stolpen där eller flytta den, detta borde ju redas ut i samband med avstyckningen.
 
Vad egendomligt, vi har en liknande stolpe på vår mark, den står precis vid en stenmur ca 3 meter från ingången till sommarstugan. Det enda som brukar hända är att det kommer några gubbar ungefär vart 10:e år och röjer lite efter ledningsgatan. Aldrig hört något om att den inte får tå där. Gissar att den är från 50-talet då huset byggdes. Många hus i grannskapet är ännu äldre än så.

Kan tillägga att det är omöjligt att komma fram till denna stolpe med bil. Man måste parkera ca 100 meter från huset, sen promenera över en äppelträdslund och sen klättra över en stenmur ca 1 meter hög, då kommer man fram till stolpen. Alternativt komma från skogen, då får man gå ca 2 km genom tät granskog.

Stå på dig!

/S
 
M
Märkligt att det är ok för nuvarande ägare att ha stolpen men inte att ni som nya ägare inte kan ta över avtalet....

Nuvarande ägaren har väl haft marken väldigt länge, så kolla med denne vad som är överenskommit.

Det borde väl gå att ordna ett servitut?
 
Redigerat av moderator:
Det måste vara ett missförstånd. Försök en gång till med elbolaget och erbjud dem ett avtal utan kostnad så blir det nog bra.
 
  • Gilla
Hängtyr
  • Laddar…
Kolla även om nätägaren har planer på att gräva ned kabeln, vore kanske bästa lösningen.

Men det kan ju hända att de vill placera ett litet teknikrum där istf stolpen...

Här i Hälsingland har de grävt ned mycket kabel de senaste åren.
 
Tack för alla svar ! Vi har förhandsbesked redan på ett stort hus där som ordnades av ägaren till jordbruksfastigheten som säljer till oss.

Hon har aldrig hör talas om någon "hävd" och blir själv upprörd över att tjänstemannen även mot henne är otrevlig och arrogant, hon har nubett om att få se eventuella skriftliga avtal om deras rätt att ha stolpen på hennes mark.

Hon har även vänt sig till jurist för att undersöka möjligheterna att vända på situationen, dvs att elbolaget ska vara tacksamma att de får ha stolpen där och att om de vill få den flyttad så får de själva bekosta flytten i rimlighetens namn.
 
Det vi undrar är vad lagen säger: har lagen ändrats så att nyavstyckningar inte får ha en el-station eller luftledningar på sin tomt, såvida det inte är en jordbruksfastighet? det är vad elbolaget hävdar enligt nya lagar...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.