Har stött på ett litet problem, eller inte, med de nu så populära pendellamporna över handfat.
Finns att köpa med IP44 så där inget problem, men vad säger eg regelverket.
Har läst Bo´s ypperliga beskrivning om våtzoner så där finns inga frågetecken.
Frågan dyker eg upp då jag tittar på hur det slår på mitt badrum som strax ska rivas och byggas om och där kommer jag att ha ett badkar som hamnar ca 20 cm från kortsida kommoden som kommer bli 160 bred, med två handfat. Detta leder i sin tur att ca 40 cm av kommoden kommer befinna sig inom område2 och som Bo beskriver så är 60 cm 60 cm och inget annat.
Nu finns önskemål om att hänga två pendellampor över varje handfat. vilket innebär att en lampa tveklöst kommer att hänga i område 2. Område 2 innebär IPx4 och det finns IP44 pendellampor att köpa, vilket är det enkla och självklara svaret.

Men om jag läser vidare på område 2 så står det: All annan elinstallationsmateriel än uttag för 230V. Exempel på tillåten elmateriel: Stickproppsansluna apparater, vilka alltså måste använda ett uttag placerat utanför område 2.

Då det är 240 cm takhöjd så kommer ju de uttagen för belysningen att sitta i oklassat område och således kan apparat som är stickproppsansluten användas.
Är då takkontakten att anse som stickpropp? Ja det skulle jag påstå då elsäkerhetsverket säger så:
https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss/press/nyheter/nya-stickproppar-och-uttag-till-taklampor/

Är då en lampa att anse som en apparat?
Rikstermbanken säger så här: definition: anordning som omvandlar energi eller signaler till visning, reglering, värme e.d.
IDG:s ordlista säger: teknisk definition: en anordning som omvandlar energi till ljus eller värme eller som använder energi för att bearbeta information.

Det är här den egentliga frågeställningen kommer upp och det går ju att läsa in en lampa som en apparat.
Då går det ju utmärkt att använda IP 21, dvs om man kan klassa området som fuktigt, men det går ju inte iom att det per definition är område 2 där den hänger, men jag får ju ha annan apparat där enligt ovan?

Ännu större problem då önskemålet är att hänga dit lampa med IP20, men som är innesluten i sten, (fästet) och glaskupa som skyddar lampa etc, så den skulle kunna falla in som möjlig isf för IP21 om jag uppfattat den delen rätt.

IP 44 lampor löser som sagt var problemet och är det säkra kortet, men det finns ytterst få pendellampor med den klassningen och det är fråga om tycke och smak. De flesta har idag IP20.

Känner själv att detta är en gråzon och elektrikern som ska göra eljobbet är inte tydlig han heller.

Någon som vet exakt tolkning. Gissar att fler kommer råka ut för detta då modet styr lite åt det hållet just nu.
 
Det är en sund analys du gör. Det är svårt att skriva regler, de är inte glasklara. En exakt tolkning får du endast i domstol efter att det skett en olycka. Dagens mode utmanar gammal god elsäkerhetspraxis, förutom sämre kvalite, så det kan vara bra att vara kritisk.

En lampa är en apparat ja. Idag använder föreskrifterna termen förbrukare som är lite tydligare. Allt (nästan) som förbrukar ström är apparater, tidigare benämnd anordning. Allt detta ingår i termen elektrisk materiel, vilket även innefattar installationsmaterial som kablar och dosor.

Reglerna säger angående kapslingsklass att fast monterad elmateriel ska hålla minst IPX4 i område 2. Detta gäller alltså oberoende av vilken slags elmateriel som avses, så det gäller även lampor. Men kravet finns inte t.ex för en handhållen hårtork.

Så det man eventuellt kan diskutera är om denna stickproppsanslutna lampa är fast monterad eller om den kan betraktas som handhållen. Förr fanns lättnader för armaturer i område 2 som hade en viss höjd och vars "kupa" var gjord i isolermaterial.

Så jag rekommenderar en praktisk bedömning av de armaturer du tänker på. Risken för väta, risken för beröring (även från badkaret), risken för slag och stötar, risken för att den faller ned etc. Välj dubbelisolerade armaturer som är avsedda för badrum.
 
Tack för svar Bo
Verkar som att vi har samma uppfattning och att det är vid en olyckshändelse som frågan skulle prövas då ingen 100 procentig vägledning finns mer än om man kör på IPX4.
 
Ja, bättre att undvika en olycka än att försöka hitta formella regler för att slingra sig ur domstolen.
Och där räcker inte IPX4, utan även andra faror som är aktuella.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.