Jag har gått från att ha en lampa centrerad över köksbordet (där det också sitter en dosa med uttag) till att nu ha två lampor utspridda över bordet. Lamporna sitter uppe med lämplig takkrok, men nu funderar jag på hur man kan få elen snyggt dragen.

Alternativet med utanpåliggande kabel från respektive lampa till dosan är naturligtvis det enklaste. Men jag funderar på att ge mig på att dra kablarna från respektive lampa ovanför gipstaket (sitter något nedpendlat) till dosan. Några frågor kommer då upp:

1) Någon som har ett bra tips på hur jag får kabeln från ett hål i taket till dosan? Dragfjäder, men behöver inte hålet vara ganska stort då om jag ska få tag på kabeln?
2) Får man dra lös FK kabel? Om inte, vilken typ av kabel skulle ni rekommendera?
3) Är det OK att ta in dessa kablar genom sidoväggen på dosan och sedan skarva ihop allt med en Ubåt eller dylikt?
 
tommib
Hur mycket nedpendlat är taket?

1) Gör ett hål där du ska ha lampan, stick upp en rejäl virknål eller liknande. Gå ut genom en av studsarna i den ursprungliga takdosan med en ståltråd av lite styvare sort alt tunn pianotråd eller liknande. Målet är att fånga tråden med virknålen och dra ner den genom hålet i gipsen. Kräver lite övning men fungerar.

2) Nej. Dra med EKK eller EKRK beroende på om du behöver en styv kabel eller en mer flexibel.

3) Ja, om du dragavlastar i dosan (tror jag)

Jag skulle dock helt enkelt såga upp två 60mm hål i gipsen, ett bredvid där du ska ha lampan och ett bredvid dosan. Dra flexslang, sätt tillbaka gipsbitarna som du sågade ur, spackla och måla. Det blir typ osynligt om det görs snyggt.

Edit: 1) beror naturligtvis på vilken ledd läkten är på.
 
Ekrk är inte tillåten i den förläggningen.
 
tommib
My bad. Trodde den var ok
 
Ett rensband för avlopp är bra vid sådana här operationer i och med att det inte böjer sig i sidled så mycket. Rensbandet borde du kunna fånga med en magnet på en pinne om det behövs.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.