Hej

Går i planeringstankarna för ytterligare ett garage och har lite funderingar angående el.

I nuvarande garage sitter huvudsäkringarna i ett fasadskåp. Därifrån går en kabel, antagligen EKKJ Jordkabel 4x6+6 mm2, in till huset samt en till centralen i nuvarande garage.

Tänkte sätta ytterligare en central i nya garaget och undrar då om man kan dra en EKKJ Jordkabel 4x6+6 mm2 från inkommande i centralen i gamla garaget eller måste man ta från fasadskåpet där huvudsäkringarna finns?

//JED
 
Ja, det går. Jag har en sådan koppling hemma just nu med två parallella elcentraler.
 
Man måste inte utgå ifrån mätarskåpet med alla huvudledningar utan det är tillåtet att vidarekoppla från andra elcentraler. Men, vad som är praktiskt lämpligt och möjligt ur dimensioneringssynvinkel är en annan sak så den specifika frågan kan inte besvaras. Hur andra har gjort har ingen som helst bäring.

Önskat effektuttag, avstånd till det nya garaget mm styr vilken kabel som krävs. Om det är "inom tomten" så räcker 6 mm² långt, men det måste som sagt kontrolleras.

Var någonstans kabeln rent praktiskt kan anslutas är en annan fråga som inte ska negligeras och orsaka en dålig anslutning. Dimensioneringen ger svar på om kabeln behöver en egen säkring eller om den kan kopplas in direkt under mätarsäkringen, så det är också en faktor för var det praktiskt är lämpligt att koppla in den.
 
Tack för svaren. Får kolla upp detta.
Skulle det även vara tillåtet att förgrena kabeln i en kopplingsdosa (ej vanlig kopplingsdosa, antar om tillåtet att det finns speciella) mellan centralen i gamla garaget och mätarskåpet?

//JED
 
Ja det är tillåtet om det utförs väl med bra materiel, speciellt om det är TN-C (med PEN-ledare). Samtliga ledningar måste då kunna skyddas av samma säkring i matande ände och om man då tvingas gå upp i area för att den ena ledningen är väldigt lång så börjar det bli tveksamt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.