Ställde denna fråga under ”vitvaror”, men då jag endast fått ett enda svar där så lägger jag ut frågan här istället.

Några frågor om Siemens mikrovågsugn och ugn, 15 år gamla men lite använda.
Mikron står ovanpå ugnen.

Måste mikrons fötter stå på skiva eller kan man ställa dessa direkt på ugnens ovansida?
Tänker att om de är i plast och dessutom står direkt på ugnens ovansida så kan det finnas risk att de skadas/smälter när ugnen används? Kan inte se hur byggaren gjort, därav frågan.

Displayen på mikrovågsugnen är varm, även en bit till höger och vänster om siffrorna, och upp en bit även på luckan.
Alltid varm, även då mikron inte har använts på veckor. Är detta normalt? Det konstiga är att displayen på ugnen inte är varm.
Siemens sa till mig att om mikron skulle läcka mikrovågor när den inte körs så skulle elektroniken i displayen påverkas, därav frågan. Eller kan det finnas någon naturlig orsak till varför display och runt display är ständigt varmt? Ända upp på luckan. Är inte alls varmt på liknande display på ugn av samma märke.

Om någon har en Siemens mikro liknande denna med display så skulle jag vara tacksam om ni kan känna om er display också är varm. 😊 Intresserad av detta även om ni skulle ha ett annat märke.

Hur skadligt är det om mikron skulle läcka mikrovågor när den inte körs? Beror självklart på mängden, det förstår jag. Har som sagt ”bott” med denna mikro i 15 år och först nu jag av en slump kände att det var varmt. Och, kan den läcka även om luckan är stängd? Förstår att det kan läcka ut om luckan är skev, finns även annan utväg för mikrovågor om luckan är stängd?

Tack på förhand!
 
  • Inbyggd mikrovågsugn ovanför ugn, båda Siemens, i ett kök, visar klockslaget 15:45, lätt smutsiga.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Microvågor bildas bara om magnetronen är aktiv vilket får anses högst osannolikt i avstängt läge.
 
  • Gilla
Slottsfrun och 1 till
  • Laddar…
D Dilato skrev:
Microvågor bildas bara om magnetronen är aktiv vilket får anses högst osannolikt i avstängt läge.
Kan mikron ha skadats på något sätt eller annat som kan orsakas att det bildas mikrovågor även om mikron är i stans by läge och luckan stängd?

Värmen runt displayen? Vad kan orsaka det?
 
Displayen drar väl helt enkelt mer ström och genererar mer värme, och sitter kanske dessutom närmare framsidan så det känns mer.
Den lyser ju starkare än ugnens.

Digital klocka visar 15:45 på ugnens panel, slitet, rostfritt stål.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det går ju enkelt att reda ut (mäta) hur mycket effekt de drar i viloläge.
 
  • Gilla
Slottsfrun
  • Laddar…
Värmen kommer från elektronik och liten strömförsörjning för att att skall fungera. På andra produkter kan det sitta på annan plats och därför känner du inte värmen på samma plats.

Inget konstigt.

mikrovågsugnen genererar inga mikrovågor alls när den inte används.

du har mer strålning från din mobiltelefon, laptop och wifi-routern - många tusen gånger mer effekt av redan väldigt liten nivå jämförelse med mikrovågsugnen som inte sänder något alls när den inte används.


För att en mirkrovågsugn skall börja sända mikrovågor för matvärmning så måste en stor relä slå på en högspänningstransformator som genererar ca 10000 Volt, likriktas för likström (och det är från denna du hör transformatorbrummet när mikrovågsugnen är aktiv) en ganska grov glödtråd i magnetronen (det som genererar mikrovågsignalen med hög effekt) värmas upp på samma sätt som glödtråd i en radiorör (bokstavligen då den är en radiorörkonstruktion) och en massa fläktar startar för att hela paketet inte snabbt skall bli flera hundra grader varm och gå sönder inom enstaka minut om inte kylningen fungerar..


Det är antingen eller - antigen är hela kedjan aktiv med trafo, fläktar, magnetronen igång när maten skall värmas - eller så är det inte igång alls över huvudtaget - det är inget mellanläge att det skulle stråla 'bara lite' - utan det är full fart eller inget alls.

Med andra ord när mikrovågsugnen inte används (värmer maten) så behöver du inte oroa dig över mikrovågor från denna.

...

När det gäller att ställa saker ovanpå varandra så är spismöbler av din typ ofta designade att kunna ställas just på varandra - och eftersom det redan har använts så under lång tid så kommer det inte att plötsligt bli några problem i framtiden heller.

och en sak att ha i minnet - när saker bli överhettade och vill gå sönder så börja det lukta - plast eller 'elektronik' - har det inte gjort det hittils, oroa dig inte över det.


När det gäller hur varma ytor kan vara utan fara (utom kanske just unglucka och spisytor som är aktiva) så är alla ytor där du kan hålla fingret kvar runt 1-2 sekunder inte för varma för att vara någon fara, medans rycker du bort fingret/handen reflexmässigt och kanske tom upplever att du brände dig - ja då är det dags fundera på varför... - men inte innan dess!.
 
  • Gilla
Dilato och 2 till
  • Laddar…
D Dilato skrev:
Displayen drar väl helt enkelt mer ström och genererar mer värme, och sitter kanske dessutom närmare framsidan så det känns mer.
Den lyser ju starkare än ugnens.

[bild]
Det går ju enkelt att reda ut (mäta) hur mycket effekt de drar i viloläge.
Det låter som ett klokt resonemang! Hoppas på det. Tack snälla för dina synpunkter!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.