J
Har en fundering om det spelar någon roll huruvida mina uttag och belysningar i trädgården kopplas i serie, eller i ett fall, parallellt?

Planen är att från egen gruppsäkring gå till eluttag, sen ett till eluttag, och sist en lampa i stolpe.
Så går det ok att koppla in det andra uttaget från det första? Blir liksom lite smidigare med de rör som redan ligger nedgrävda:p
 
Man kopplar nästan alltid belysning parallellt det är bara i vissa "specialkopplingar" man kopplar i serie. Uttagen kan ju ligga i serie med elektriskt ska dom parallellkopplas. Ska du ha 230 V så är det en hel del krav som ska uppfyllas för att göra anläggningen säker, som typ av kabel, ledararea, jordfelsbrytare mm mm.
 
  • Gilla
Demmpa och 1 till
  • Laddar…
J
aha, ok, vad är anledningen till att det är parallellt kopplat?
 
Traditionella julgranslingor och adventsljusstakar har lamporna seriekopplade, om en lampa går sönder slocknar all i slingan, spänningen över varje lampa är 230/"antalet lampor", fem lampor=46V/lampa, 16 lampor=14,4V/lampa.
Edit:
Ovanstående gäller bara om det är samma effekttal (watt) på alla lamporna, om det är olika effekttal så blir spänningsfallet över varje lampa olika.

Detta är några av anledningarna till att man normalt parallellkopplar uttag mm.
 
Redigerat:
tommib
För att lasten annars bara ser en del av fasspänningen som beror på lastens interna resistens och övrig inkopplad last på just den ledningen. Seriekoppling skulle också omöjliggöra normala vägguttag då kretsen skulle brytas när man drar ur en stickpropp.

En bra start är att läsa kjelles guide
https://www.kjell.com/se/fraga-kjell/hur-funkar-det/elelektronik/starkstrom
Den är faktiskt rätt bra och på en grundläggande nivå.
 
Jag tror att Jönas bara använder fel ord. Om jag förstår det rätt vill han drar kabel från centralen till ett uttag, en kabel därifrån till ett andra uttag och vidare till en lampa. Det innebär ingen seriekoppling, alla grejor är fortfarande parallelkopplad.
 
  • Gilla
ja73 och 1 till
  • Laddar…
tommib
Så är det med stor sannolikhet, men det är viktigt med ord. De styr vår förståelse av saker och ting och vet man inte skillnaden på serie- och parallellkoppling så har man väldigt svårt att ta till sig en instruktion. Här på forumet är det primärt text som gäller, då måste man ha ett gemensamt och exakt språk.
 
  • Gilla
Ragnar_AT
  • Laddar…
Men om då antar att språkbruket är klarlagt.

Att dra vidare från en apparat, som ex. ett uttag eller lampa till nästa, eller att grena av från en apparat till ytterligare en gren, är OK och normalt.

Men det gäller att ha koll på att uttaget eller armaturen har plats för mer än en eller tom. 3 ledningar, som det ju blir om man grenar av ytterligare en gren på kopplingskedjan.

Det skall dels finnas plats i anslutningsplinten för 2 - 3 trådar. Det är vanligt att uttag har plats för 2 trådar, ex. Elko, har i många uttag plats för 3.

Det skall också finnas någon väg genom kåpan för 2 - 3 kablar. Extra viktigt om det är utomhus och sitter illa till, då skall kablarna komma in i apparaten genom täta genomföringar.

Om det "bara" saknas plats i kopplingsklämmorna så kan man skarva ihop trådarna ex. med en Wago, och bara leda fram en tråd till klämman. Det förutsätter att kåpan är rymlig nog för de extra kopplingarna.

Många armaturer för utomhusbruk har bara plats för en inkommande kabel. Då måste vidarekoppling och avgreningar göras i en separat kopplingsdosa.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
J
Går det att använda X plinten för att koppla vidare?
 
Jönas skrev:
Planen är att från egen gruppsäkring gå till eluttag, sen ett till eluttag, och sist en lampa i stolpe.
Så går det ok att koppla in det andra uttaget från det första? Blir liksom lite smidigare med de rör som redan ligger nedgrävda:p
Svaret på denna fråga är ja, med de praktiska förbehåll som hempularen förtjänstfullt förklarar. En ledning som passerar de två uttagen och slutligen landar i lampan.

X-plintar används för skarvning av ledare som inte har någon funktion i apparaten där plinten sitter. Du kanske tänker på tändtråden till lampan? Den skulle kunna skarvas på X-plinten på uttagen. Annars vidarekopplas fas, nolla och skyddsjord på de terminaler som uttaget använder. Det *brukar* finnas plats för två ledare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.