Hej! Har mycket lite kunskap om el så ni får ursäkta om frågan är dum....
Vill ha el i garaget men det ligger långt ifrån huset och har altan, uterum och bergvärmehål i vägen om jag ska gräva vilket ger ett stort projekt...

Precis bredvid garaget ligger vår borrade brunn med en nedsänkt pump. Elen till pumpen är trefas. Kan man använda den elen och dra in till garaget därifrån?. Garaget kommer värmas till 10-15 grader och utöver det kommer det mest vara garageport men eventuellt nått kylaggregat till slaktbod som ska kopplas in också.

Jag skulle också vilja dela av vattnet från samma plats in i förrådet, går detta och vad behövs? Har en hydropress i källaren till huset...

/Peter
 
För att kunna ge ett svar behövs fler uppgifter om anläggningen, men med största sannolikhet går det inte att mata garaget från vattenpumpens kabel.

Vad är det för kabel som idag går till pumpen? Antal ledare och grovlek. Avsäkring?

Hur långt är det (kabelvägen) från matande central till pumpen? Från pumpen till garaget?
 
D
Hur går ledningar/rör till pumpen då? Om ledningen är dragen i ett rör kanske det går att dra igenom en till ledning till?
 
Då du har en hydropress i huset så har du även en tryckbrytare i huset, dvs kabeln till pumpen är bara spänningssatt när pumpen ska jobba. Så det behövs en kabel till. Gick det att lägga ned en kabel till pumpen ska det väl gå att lägga ned en till?
 
Tack för snabba svar! Helt rätt, har en brytare i källaren så då faller ju den tanken! Kabeln drogs -04 innan vi flyttade in och kabeln går nu under altan med uterum... I källaren går kabeln ut ur källarväggen genom ett gammalt vattenrör i järn som jag tror gick ut till den gamla grävda brunnen som fanns precis utanför huset.... Ute vid brunnen som ligger 30 m från huset kommer kabeln upp ur jorden bredvid brunnsröret.. Grävde ut 30-40 cm runt kabeln men hittade inget rör den går i... Kanske får gräva ut ordentligt djupt!? Det rör den går ut från källaren är stort nog för fler kablar....

Fel forumen men kan man lösa vattenfrågan dvs fördela vatten till garaget ute vid brunnen?
 
Smackbonk skrev:
Fel forumen men kan man lösa vattenfrågan dvs fördela vatten till garaget ute vid brunnen?
Det borde gå att dela vattnet direkt vid borrhålet om det inte sitter en backventil i huset. Brukar vara ca 10 cm lång se bild på sådan här http://www.rinkabyror.se/artikel/backventil-32/?select=true. Den sitter mellan tryckvakten och inkommande slang från borrhålet. Det kan dok bli väldigt svajigt i trycket när pumpen startar/stannar vid en sådan lösning.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.