Jag sökte i forumet men hittade ingen tråd som verkar passa in på mitt problem som är följande:

Vi har nyligen flyttat in ett hus från 1995 där vi efter ett tag märkte att två element i varsitt rum inte fungerade. Det ena elementet var alltid kallt oavsett hur termostaten ställdes in och det andra element avgav alltid maxvärme oavsett hur termostaten ställdes in, d.v.s. elementet blev mycket varmt och rumstemperaturen väsentligt högre än vad termostatvisaren var inställd på.

Vi skaffade då två nya termostater från Pax som enligt tillverkaren skulle passa till elementen vi har. Vi anlitade en elektriker som kom för att installera dem, men han fick det inte att fungera av någon anledning. Han kom tillbaks vid ett senare tillfälle då Pax kundsupport hade öppet och fick instruktioner via telefon hur saker och ting skulle koppas. Efter detta verkade det fungera, trodde vi båda - eftersom elementen började bli varma.

Dock visade det sig efter ett dygn att båda elementen nu har samma problem som det ena hade tidigare - d.v.s. de verkar hela tiden avge maxvärme och rummet blir extremt varmt även om termostaten vrids ned på mintemperatur. Det märkliga är den lysdiod som enligt manualen "tänds när rumstemperaturen understiger inställd temperatur och energi tillförs då radiatorn" verkar fungera rätt, d.v.s. den tänds när det är kallt i rummet och släcks när det är varmt, men problemet är att elementet ändå fortsätter vara mycket varmt (mycket varmare än tre andra likadana fungerande element i två andra rum).

Elektrikern säger förstås att de gjort som man skulle och ta hit dem igen blir på vår bekostnad om det visar sig vara materialfel i våra termostater.

Eftersom det kostar en halv förmögenhet att ta hit elektrikern undrar jag om någon har en susning om vad problemet kan vara?

Båda termostaterna är helt nya från originaltillverkaren. Pax kundsupport kunde inte förstå vad det kunde bero på. Elementen är en Electrotherm2000, märkt med effekt 900 W, spänning 400V. I termostatens kopplinganordning visas koderna L1, L2(N), L3 och PE(jord) som skall kopplas till ngt märkt 1,2,jord samt 4 om det hjälper ngt? Det står även "obs - alltid samma fas till plint 2 i radiator vid 400V drift". Elementen har även knappar för tidsstyrd temperatursänkningsautomatik om det kan påverka.
 
kolla så att trådarna är korrekt inkopplade i anslutningen.. kan vara så att det är kopplat för slavkoppling..
 
ja det verkar som att elementet har blivit kopplat som slav-element.
man kopplar då förbi termostaten eftersom en termostat kan styra flera element.
 
Tack för hjälpen - termostaten är av typ N och har också alla reglage (som t.ex. temperatursänkning tillfälligt) som en huvudtermostat. Jag ska försöka ta en bild på hur elektrikern kopplat och lägga upp, men kablarna verkar inte ha ngn särskild märkning än olika färger.
 
Den ska vara kopplad på 1 och 2 med Fas. Brun, svart, grå, blå eller vad dom nu kan ha dragit för färg.
Utöver dessa två är en Grön/Gul ledare kopplade till ingången med Jordtecknet.

Har du något inkopplad på ingång 4 så har elektrikern kopplat fel och satt den som slav. Dvs termostaten i elementet ifråga är förbikopplat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.