Vi kommer bygga ett inglasat och isolerat uterum med gjuten och isolerad grund.
Hur ska vi värma upp detta på billigast möjliga sätt?

Önskedrömmen är dels en fläktkonvektor som står på golvet eller sitter lågt på väggen och blåser uppåt (så man slipper vinddrag), och dels vattenburen golvvärme.
Men vi kommer inte ha någon acctank e.dyl., så någon vanlig värmepumpsinstallation är det inte frågan om. Det är dessutom för dyrt.
Helt enkelt, en sorts luft-luft-värmepump som man kan koppla golvvärme till.
Finns det någon sådan? Någon som har erfarenheter?

Visst kan vi välja någon form av förbränningsvärme, men helst inte. Blir så krångligt med övergången till vattenburen golvvärme, för vi vill definitivt ha golvvärme, men jag vågar inte tänka på vad elkostnaden skulle bli om vi lägger in el-slingor i golvet...

Vad tror ni?
 
Elslingor i golvet lär väl bli något dyrare i drift än elelement på väggen, och troligen mycket dyrare i drift än en värmepumpslösning.

En enkel variant som är billigare än direktverkande el är en luft luftvärmepump, men den kan inte värma vatten.

Om det skall vara vattenburen värme i golvet så är det inte luft luftvärmepump du behöver utan luft vatten. Det finns ju även vattenmantlade pelletskaminer. Begreppet "vanlig värmepumpsinstallation" innefattar väl att det skall värma ett helt hus. För er del borde det bli billigare eftersom det bara är ett rum som skall värmas. Enkel billig vattenburen golvvärme låter för mig som att äta kakan och ha den kvar.

Vad är egentligen ett uterum? Om det är inglasat, isolerat och uppvärmt med golvvärme är det väl så långt ifrån ute man kan komma?

Erik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.