Har varit på en husvisning av ett hus vi möjligtvis är intresserade av att köpa. I mäklarannonsen står det att det är direktverkande el och fyra eldstäder för uppvärmning. Eldstäderna är en öppen spis med insats( egen skorsten), en vedspis( egen skorsten), samt en kamin och en kakelugn på olika våningsplan som delar skorsten. Dessa nämns på flera ställen i annonsen alla fyra vara bidragande till uppvärmningen. På visningen fick vi det sedvanliga häftet med frågor som besvarats av säljaren och där uppger säljaren att det enbart är vedspisen som sotas... ringer vi till sotaren i kommunen och detta stämmer är det väl solklart eldningsförbud i alla de andra tre eldstäderna?
Om vi vill gå vidare till att buda på huset har det självfallet stor betydelse för värdet på huset samt kanske avgörande ifall vi vill ha det över huvud taget. Hur går man till väga i vårat ställe? Och vad är ett ungefärligt pris på att provtrycka de två skorstenarna samt få dem godkända för eldning? Hur illa kan det i värsta fall bli rent prismässigt ifall de inte blir godkända och man måste renovera dem?
(Ska ringa mäklaren och höra med honom på fredag om vad han säger om det hela)
 
Om jag budat på detta hus hade jag (inspelat samtal) frågat mäklare/säljare om det finns eldningsförbud på någon av eldstäder.

Och sedan budat med hänsyn till svaret.

Köpekontrakt med besiktningsklausul om du vinner budgivningen.

Givetvis undersöker du då förhållandet med sotaren och beställer provtryckning (ingår i din undersökningsplikt) + el och övrig byggnad.

Om det avviker från vad mäklare/säljare utlovat så prutar du.

Renovering av skorsten med ny insatsrör (flexibel slang) 10-15.000:- per skorsten beroende på hur många som konkurrerar om jobben på din ort.

Är du det minsta normalt händig klarar du att göra jobbet själv. Utnyttja sotaren som bollplank på hur det ska utföras.
 
Tack för snabbt svar. Okej inte så farligt mycket även om man skulle leja bort det då.. har inte bestämt oss än heller och som sagt bara kollat en gång ännu. Grundlig besiktning blir det förstås om vi nu skulle köpa huset, det säljs även med friskrivningsklausul pga hög ålder hos säljaren så då vill man ju definitivt veta vad man ger sig in på. Det är ett gammalt hus så renovering räknar vi med, men eldstäderna är ju ganska essentiella med tanke på direktelen och gamla element.
Blir intressant att se vad mäklaren säger på fredag!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.