Hej
fråga 1 hur deklareras ett ej fädigbyggt fritidshus,teoretiskt har man 5år på sig att färdigställa detta ,antar att det måste klassas som obeboligt men i viken grad obeboligt räknas te x uppförda väggar och tak utan någon inredning som obeboligt och hur kontrolleras detta av skattemyndigheten,kan man i så fall slippa skatt under 5 år?????

fråga 2 kan ett gåvobrev för en fastighet utformas så att den ej kan bli utmätbar av kronofogden??????
 
Hemmakatten
Ett hus behöver vare sig vara färdigbyggt eller slutbesiktigat för att anses vara beboeligt, dvs. få ett värdeår angivet av Skatteverket. Skattefriheten börjar räknas från året efter värdeåret. 5 års hel skattefrihet och därefter 5 års halv skattefrihet. Maximala kommunala fastighetsavgiften är 0.75% av taxeringsvärdet eller 6.000 kronor.

Men, obebyggda tomter och småhus under byggnad taxeras med statlig fastighetsskatt som är 1% av taxeringsvärdet. Ett småhus under byggnad (dvs. inget värdeår finns) beräknas taxeringsvärdet på 50% av byggnadskostnaden på huset. Till det kommer tomtvärdet. Dvs. är dina kostnader hittills 1.000.000 för huset så blir taxeringsvärdet 500.000. Om då tomtvärdet är 350.000, så blir skatten 1% av 350' + 500' = 850', dvs. 8.500 kronor.

Det är först året efter när huset åsätts ett värdeår som skattefriheten börjar löpa.

För din del förlorar du på att inte ange att huset är beboeligt/färdigt.

Fråga 2. ett gåvobrev kan ges till annan person och man kan i det skriva att gåvan skall vara enskild egendom. gäller det maka/make måste bodelning (avseende fastigheten) meddelas till tingsrätten som skriver in att fritidshuset är enskild egendom (och därmed inte kan utmätas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.