Tja!

Någon som kan tipsa om en bra hemsida där man på ett överskådligt sätt kan utläsa egenskaper (och gärna prisbild) på hur olika typer av lågenergilampor, halogen, led och så vidare fungerar?
Jag vill exempelvis veta vilken typ av lampa man ska välja för snabb upptändning så man slipper vänta på fullt ljus i två minuter i ett rum där man ska tillbringa typ 20 sekunder, som att hämta ett verktyg i förrådet. (Så otroligt irriterande....)
Vilken lampa ska man välja för utomhusbruk så de klarar kylan?
Vilka lampor är dimbara?
Hur långt är ett snöre?

Ja ni fattar vad jag är ute efter. Finns det något sådant?

Tack på förhand!
ToRy
 
LED utklassar väl allt utom vad gäller dimring och färgspektra. Halogen är lättast att dimra och har störst bandbredd på ljuset.
 
Som sagt var, håll dig till LED så får du den bästa kompromissen.

S.k. lågenergilampor (lysrörslampor) var en jäkla återvändsgränd, dessutom med det annars totalförbjudna kvicksilvret.

Här är exempel på bra lampor, dimbara.
https://www.lampornu.se/philips-master-ledluster-e27
(Men vi har slutat dimma. Tänt eller släckt räcker. Vill man mysa så finns det stearinljus.)
 
Precis, LED har nu utvecklats så mycket att det knappast är motiverat att köpa lågenergilampor längre.

I TS utomhusförråd så passar en glödlampa, halogenlampa eller led bra. Alla dessa funkar bra i kyla, och tänder man lampan bara få och då spelar energiförbrukningen mindre roll.
 
Okej, så LED och halogen kallas egentligen inte lågenergilampor? De drar väl iofs mindre än en vanlig glödlampa även om de inte är lika snåla som andra typer då antar jag. Ska jag vara riktigt ärlig (å det ska man ju ;) ) så struntar jag lite grann i energiförbrukningen och hade gärna kört glödlampor både högt och lågt, de värmer ju så mysigt. ;) Dock sätter både sambon och tillgången käppar i hjulet för mig. ;)

Hur som helst, hur är LED och halogen med tändtiden? Är de snabba? Finns det fler typer eller är det LED, halogen, lysrörslampor och glödlampor som finns?

Tackar för tipsen hittills! Skulle fortfarande vara intressant med en sammanställning på något sätt om någon vet om det finns.

ToRy
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.