Hej!

Som byggherre (gällande nybyggnation av hus) ska man vid ett samråd med kommunen visa på att en egenkontroll är gjord. Vad innebär detta? Finns där någon särskild blankett som ska fyllas i?


Tack på förhand.
 
K
Du kan väl diskutera detta med din KA?!

Inför samrådet före startbesked är det kontrollplan de är intresserade av. Där ska det stå vad du ska göra för egenkontroller och vilka intyg du ska visa upp för att få slutbesked.
 
T
Kommunen vill att det ska finnas en kontrollplan upprättad av en certifierad KA(som ska vara oberoende d v s inte "tjäna något" på att bygget blir klart eller inte) som säger vad som ska kontrolleras.
Det är inte bara "vill" utan det är ett krav :)

Det som ska kontrolleras är att bygget är gjort enligt ritningar och uppfyller reglerna och det gäller mest konstruktionen så att det inte faller ihop som ett korthus när det gått ett par år.

I vår kontrollplan står att vissa saker ska kontrolleras/inspekteras av vår KA vid olika tillfällen, t ex så skulle han komma och titta när armeringen och formen var gjord för grunden och sen när stommen var rest innan väggarna skulle sättas igen. Sen finns det att antal punkter som säger Egenkontroll och där ska byggaren dokumentera hur vissa moment är genomförda. Denna dokumentation är mycket bilder på och lite beskrivande text om hur de genomfört byggnationen.

Exempelvis så är det bilder som visar hur de lagt armering mellan varven på grundmurens lecablock, det är bilder på hur de fäst ihop bärande limträbalkar med stående reglar och sen en kort beskrivning av vilka dimensioner och antal av armering, skruvar osv.

För elinstallationen står det också egenkontroll men även vilka intyg och provningar som ska göras och på vilket sätt(vilken standard som ska användas).

Du skriver inte vad det är för samråd med kommunen det gäller men när vi skulle ha samrådsmöte innan vi fick startbesked så skulle vi visa ATT det fanns en KA och en kontrollplan skulle lämnas in. Vid ett arbetsplatsbesök som kommunens handläggare gjorde så fick vår KA och entreprenören säga att de gjort kontroller och KA fick säga om de var OK så långt.

Något mer möte har vi inte haft ännu så vi vet inte ännu vad som kommer att krävas innan vi får slutbeskedet, men det blir nog en del dokument som ska lämnas med biilder och beskrivningar av hur man gjort detaljlösningar och sen protokoll från provtryckniningar av värme- och vattenrör samt el.

Sen är det som Kallebo skriver - er KA borde kunna svara på frågorna om hur det ska se ut när det lämnas in, eller handläggaren från kommunen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.