En fastighet där värmen sprids med golvvärme istället för radiatorer borde göra av med mindre effekt för samma upplevda temperatur?


Resonemang: Värme går uppåt, från radiatorer går den ganska rakt upp till taket där den gör liten nytta. Medan golvvärme kräver lägre framledningstemperatur och värmen går via kroppen samt har en större yta att träffa kroppen på.


Det tänkta upplägget är ca 20 cm isolering nedanför den termiska vätskeslingan så att ingen signifikant värme läcker den vägen. Propylenglykol/Glycerol eller annan antifrysvätska för tålighet ner till ca -15 °C med ca 30% viktinblanding. Samt något trämaterial ovanpå såsom parkett eller laminat.


Spiralformat motsatsflöde verkar vara den mest effektiva rörläggningen för jämn distribution över hela ytan.


(webmaster: javascript fungerar ej på byggahus.se)
 
Det är ju inte direkt några nyheter du presenterar.
Jag undrar dock varför du ska blanda in glykol eftersom det verkar röra sig om en bostad (parkett eller laminatgolv), i en dylik byggnad med vattenburen värme brukar man sällan kallställa vintertid.

Personligen tycker jag att största fördelen med golvvärme är komforten och att du slipper radiatorer.
Om det är mer eller mindre effektivt med golvvärme tvistar de lärde, samma argument som du själv framför brukar ofta användas för att påvisa att golvvärme skulle vara effektivare, men å andra sidan finns ofta större förluster ner mot marken under.

Ps. Idag är normen 300mm isolering under en nybyggd platta på mark.
Ds.
 
Tanken var att ha "tillräckligt" med isolering så att förlusten blir insignifikant, så kanske 40 cm isolering krävs? Men genom att låta endast rör och ett tunt ytlager finnas ovan isoleringen bör man slippa värmetrögheten och läckage på sidorna. Antifrysmedel är för att slippa problem om värmen lägger av på vintern..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.