Går och funderar lite över detta med att göra saker. Vad jag har förstått så är det bästa att först skaffa tomten och sedan leta hus. Men hur gör man om man är i stånd att köpa en dyr tomt ( 2 000 000) och vill minimera tiden med dubbla kostnader?

Problemet för oss är att vi är många och behöver minst 7 rum (5 sovrum) och vi har ganska många specifika krav på ytorna, så det känns inte som om det finns så många hus att välja på.

Så vilken ordning är det bäst att göra saker för att det ska gå snabbt...
Brukar man lägga slutgiltiga betalningen före bygglov mm är klart?
 
Tja, ett alternativ är ju att köpa ett befintligt hus. Då minimerar du ställtiden så mycket det går.

Skall du bygga nytt på obebyggt tomt finns det alltid en osäkerhetsmarginal när du kan tillträda den nya byggnaden. Förutom de vanliga osäkerheterna kring lagfartstider, bygglovstider, byggtid så kan det tillkomma sådant som strejker, konkursade leverantörer, oförutsedda grundförhållandet och annat "force majure".
 
Hej evasch!

Vi är också, i svenska mått mätt, en stor familj. Vi är "bara" 6st och vi har planerat för eget bygge i flera år.
Hade allt klart, ritningar, tidplan, kostnadskalkyl, för en 2-planare och nu har vi fått tag på en tomt. Murphys lag råder naturligtvis så på denna tomt får vi bara bygga en 1-planare så alla förberedelser är bara arkivera i det runda arkivet.
Nåja mycket av förberedelserna går att överföra till en 1-planare.
Hur vi än vänder och vrider på saker o ting så kommer vi fram till att man måste ha klart för sig, ungefär, vad man skall bygga. Komplettera detta med en tidplan och kostnadsplan, med likviditetsplan.
Ordna byggnadslån och förhandla klart med banken så den delen går smidigt när det är dags att trycka på gasen.
När man får tag på en tomt, betala handpenning, vanligtvis 10%, med egna kontanter och få en tillträdelsedag tillräckligt långt fram så att man minimerar "stilleståndet" samt "skjuter de återstående 90% så nära husleveransen som möjligt.
När tomtköpet är klart så är det full gas som gäller. Ring och terrorisera, regelbundet, alla som har något åtagande i bygget och kolla hur de följer tidplanen och om det finns risk för avvikelser.
Följer man tidplanen och har gjort en likviditetsplan så kan man med lätthet räkna ut hur stor räntekostnaden blir under bygget.

Lycka till!
 
Vi lade handpenning på tomten i augusti och håller nu på att färdigställa ritningarna på huset. Slutbetalning sker senast 6 månader efter kontraktskrivning så nu är det väl tre veckor kvar. Bankerna är ju lite kinkiga så vi får pussla lite med att betala tomten och sedan är det bara vänta in rätt pris för lägenheten så är vi igång så fort den är såld.
 
Tack för många goda råd,´vill bara kolla en sak till. Hur ligger det till med bygglovet, kan man söka det innan tillträdelsedagen?
 
Ja, man kan söka bygglov innan tillträdet. Det är till och med mycket vanligt med en villkorsklausul att köpet endast genomförs om bygglov beviljas.

I övrigt så är den bästa förberedelsen att ha marginal i ekonomin för oförutsedda händelser. Det finns nästan inte någon som byggt nytt hus utan att det har hänt något som kostat pengar utöver drömscenariot i budgeten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.