När vi köpte huset fanns det en varmvattenberedare som satt under trappen. Det fanns ingen golvbrunn utan under stod en bunke som det droppade någon droppe i då och då. Är det någon slags kondens?

När vi köpte huset 2012 installerade vi en bergvärmepump och får således varmvatten även från den. Bergvärmepumpen står i ett pannrum utanför huset. Rörmokaren lät beredaren under trappen vara kvar för att vi inte ska behöva spola så länge i kranen när vi vill ha varmvatten. Och när varmvattnet är slut i beredaren under trappen så kommer varmvatten från bergvärmepumpen.

Nu, sen ett par veckor tillbaka, så har det helt plötsligt börjat droppa mycket mer från beredaren under trappen så bunken fylls på en dag. Vi har aldrig haft detta problem tidigare, utan tömt den någon gång ibland, och vi har inte ändrat på något.

Någon som vet vad det kan bero på och ev vad man kan göra?
 
  • Varmvattenberedare under trappa utan golvbrunn med en samlingsbunke för droppar.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Varmvattenberedare med droppande kopplingar och en bunke under för att samla upp vatten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ok! Jag som inte är så kunnig, var sitter den? Är det den röda ratten?
 
  • Röranslutningar med en röd och en blå ratt under en grå låda monterad på en vägg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jepp det är det, men se till att ha en stor hink under röret. Man tar tag i ratten och vrider medsols med kraft hastigt, det kommer att komma en häftig stråle med vatten. Den kan vara riktigt svår att vrida på, sen det att vrida på den kan vara förrädiskt , den kan börja läcka mer. NU har ni en ny värmepump och den värmer VV som går in denna beredare och det har blivit en större volym med vatten, när vatten värms så utvidgas det och droppet kan bero på större volym. Skulle nog rekommendera att byta den, i stället för att vrida på den.
 
Kan man byta den själv? Och måste man tömma hela beredaren då eller hur gör man?
 
Tittade lite på dina bilder, blir inte riktigt klok på hur röris har kopplat, du säger VV är slut i VVB så kommer det från VP, det måste finnas mera kranar/kopplingar någonstans. Normalt med VVB är att mittenröret är ett kallvattenrör och det till vänster är den VV du får i kranen. Att stänga VVB är lätt, den blå ventilen stängs, då kan det inte komma in mer vatten i den, vatten kan komma baklänges från VP om den är kopplad på samma VV-rör, en kran till som stänger finns nog. När du gjort det så öppnar man lite på säken och trycket blir noll, då går det bra att ta bort säken och sätta dit en ny, lite vatten kommer att klucka i hålet som blir, på säkens ena sida så stor det 1/2 tum eller 3/4 tum, det är storleken på den, kanske en närbild på den ger mer info.
 
Ja, det finns många kopplingar till vänster. Här är en närbild på den.

Röret till vänster är varmt och mitten kallt, så det stämmer som du skriver.

Hittar tyvärr ingen kran på varmvattenröret, från att den kommer in fram till VB.
 
  • Närbild av rörsystem med varmt (vänster) och kallt (mitten) rör utan synlig kran på varmvattenröret.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.