Hej!

Det verkar som att en andelsägare i vårt Dikesföretag inte vill betala för sig. Hur ska man gå till väga för att driva in pengarna? Jag tänker så här:
1. Säkerställa att andelstal är med som bilaga till årsstämmoprotokoll och att andelstalen är godkända av stämman.
2. Visa att andelsägaren verkligen har en skuld (betalning inte skett trots att datum passerat, krävs kopia på kontoutdrag, faktura/inbetalningskort samt betalningspåminnelser)
3. Skicka in till kronofogden
4. Förbereda eventuell förhandling i Tingsrätten

Har jag missat något?

Mvh
Magnus
 
Om du skickar faktura, påminnelse o sen till kronofogden och de inte betalar så skickas det till tingsrätten. Är det ett småbelopp ( under halvt basbelopp, 22000 kr) blir det ett småmål. Om det är större summa blir det ett vanligt tingsrättsärende.

Innan du skriver några inlagor alls kanske det kan vara värt att höra från andelsägaren vad hans anledning till utebliven betalning är. Tingsrätten kommer kräva ett svar från honom. Så låt det enbart vara en fodran i nuläget tycker jag.
 
Tack för snabbt svar.

Vi håller på att förbereda inför kommande årsstämma för att se vad vi har för möjligheter att få in pengarna. Andelsägaren som inte betalar är den största andelsägaren med cirka 30% av de totala andelarna. Det rör sig om en skuld på cirka 30000kr. Andelsägaren som inte vill betala kommer få förklara sig på kommande årstämma och efter det kommer det att röstas huruvida skulden ska vara kvar eller inte.

Har hört talas om ett fall (skuld till vägsamfällighet) där Tingsrätten gav avslag på indrivningsäredet med motivering att andelstalen inte var godkända av stämman samt bifogade till årsstämmoprotokollet så det krävs nog att man är noggrann med det. Det fallet slutade alltså med att andelsägaren slapp betala avgiften till samfälligheten.

Mvh
Magnus
 
Självfallet skall allt vara i sin ordning och godkänt innan ni börjar försöka driva in pengarna.
 
Vad är ett Dikesföretag, eller menar du vägsamfällighet.
 
Hej!

Ett dikesföretag är ungefär som en vägsamfällighet med skillnad att det tar hand om markavvattning (diken) istället för en väg. I likhet med en vägsamfällighet så är det viktigt att de olika andelsägarnas intressen tas tillvara på ett bra sätt i ett dikesföretag. Det är även viktigt att de olika andelsägarna betalar in avgift enligt andelstal (baserad på båtnad (nyttoeffekten av dikesföretagets tillgångar)) för att dikesföretagets tillgångar ska kunna underhållas.

Dikesföretag är oftast registrerade hos Länsstyrelserna och finns oftast inte med i Lantmäteriets register, varpå de inte dyker upp i fastighetsutdrag med mera.

Att driva en vägsamfällighet är mycket enklare än att driva ett Dikesföretag då man har att göra med miljöbalken samt mark- och miljödomstolen när förändringar ska ske.

Med vänlig hälsning
Magnus
 
Mycket bra länk cem77. Tack så mycket!

Mvh
Magnus
 
Då har man lärt sig något nytt.
Men processen att få in pengar måste väl kronofogden kunna svara på, det är ju inte en gissningslek. För vägföreningar finns det exempel på hur de gjort formella fel men i efterhand rättat dessa så att utdebiteringar kan drivas in några år bakåt.

Edit: dikningsföretag verkar vara en mer korrekt benämning om man vill söka på nätet
 
Redigerat:
Vi har en medlem i vår vägsamfällighet som vägrar betala ("för att vägen är så dålig").
2011 försökte vi med kronofogden, de avvisade ärende då det inte stod i protokollet att stämman hade godkänt utdebiteringslängden.
2012 försökte vi igen med kronofogden, de avvisade ärende då det inte stod i protokollet att stämman hade godkänt årets budget.
Vi får vi se hur det går i år, både utdebiteringslängden och budget är nu med i protokollet, men det är inte omöjligt att de hittat något nytt de saknar. Det ÄR en ren gissningslek då de avvisar vid första felet de hittar och inte berättar om andra ev. fel.
Så kolla noga att alla formkrav uppfylls.
 
Vägsamfälligheter och då troligen även dikesföretag har fördelen att de har högsta prioritet hos fogden. Är föreningen korrekt skött så drivs skulden in utan tingsrätt omedelbart. Det går tom. före skatt.
 
Egentligen heter väl allt numera samfällighet? Tidigare fanns speciella lagstiftningar för olika typer tex vägsamfällighet men sen ett bra tag tillbaka så ska nya stadgar antagits som följer den ändrade lagstiftningen.

Dikningsföretag bör idag kallas markavvattningssamfällighet.
 
Redigerat:
Dikningsföretag bilade efter 1984 är en samfällighetsförening, där delägarna utser en styrelse, beslutar om stadgar, tid for stämma, m.m. Styrelsens uppgift är att tillvarata dikningsföretagets intressen och att sköta drift och underhåll av anläggningarna. Föreningen ska registreras hos lantmäterimyndigheten.

Vårt markavvattnings-/dikningsföretag bildades för cirka 100 år sedan. Med andra ord så är det ingen samfällighetsförening per automatik. Det går enligt vad jag hört/läst att göra om det till en samfällighetsförening och få det registrerat hos lantmäteriet. Det finns fördelar med detta (uppdaterat fastighetsregister, stadgar, organisationsnummer, etc.) samt nackdelar (kostar pengar till Lantmäteriet att få det registrerat)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.