Hej,
Några släktingar har ärvt en mindre hyresfastighet med sex lägenheter. De tre arvtagarna/dödsbodelägarna bor i varsin, ytterligare två uthyrda, men en lägenhet står tom. Saken är den att fastigheten inte riktigt går runt, det finns inga som helst marginaler och behovet av underhåll växer.

Här skulle den tomma lägenheten kunna inbringa ca 70000 årligen. De har även väldigt låga hyror (väldigt) och förslag har framförts om att höja dom. Men, en av delägarna i dödsboet motsätter sig till att hyra ut den tomma lägenheten eller att höja hyrorna. Vilket sätter hela förvaltningen av fastigheten i en milt sagt darrig sits.

Räcker det med att två av tre dödsbodelägare tar beslut om att dels hyra ut den tomma lägenheten och dels höja hyrorna, i syfte att förvalta fastigheten på bästa sätt innan arvsskifte har skett? Eller måste alla tre vara överens?

Jag vet att man kan ta hjälp av någon oberoende utifrån som tar ett slags "förvaltaransvar", men där är de inte riktigt ännu.
 
  • Wow
Handyman 2.0
  • Laddar…
Såvitt jag förstår så gäller att alla arvingar måste vara övverens om beslut rörande dödsboet. Går det inte att komma överens, så kan man vända sig till tingsrätten med en begäran om att rätten utser en boutredningsman (obs! Detta är något helt annat än en boupteckningsman!). Boutredningsmannen tar då med "diktatorisk makt" över förvaltningen av dödsboet. Och det är ett oerhört dyrt sätt att förvalta dödsboet, boutredningsmannen är advokat, och pratar du med honom i 5 minuter i telefon, så måste han protokollföra exakt vad ni har pratat om, så det blir 30 - 60 minuters advokat taxa. Samma gäller om han skall skicka ut en hyresavi till era hyresgäster, det skall protokollföras, till en kostnad som ligger i paritetet med hyresintäkten från avin, osv.
 
  • Gilla
TRJBerg och 2 till
  • Laddar…
Det klokaste för er del är nog att avsluta dödsboet genom försäljning. Ni kan antingen sälja till en extern part, eller så kan de två delägarna som bor där köpa ut den tredje.
 
Misstänker att det finns komplicerande faktorer här, som att den tredje delägaren vill åt den lediga lägenheten för sig själv eller någon närstående och att hyreshöjningsmotståndet är samma egentjänande tänk.

Så avveckla dödsboet och se till att inte äga fastigheten ihop framåt.

Underhållsbehovet är nog det minsta problemet. Är det inget akut så bör det nog anstå tills det finns en ny ”riktig” ägare.
 
  • Gilla
TRJBerg och 1 till
  • Laddar…
H
Dödsboet är ju en del, som inte ens har med ett hyreshus att göra. Värdet av det, är dock något som är dödsbodelägare fördelat över andelar. Hur ska den tredje få ut sin del, om huset står kvar och förfaller?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.