Hej! Vi dränerade vårt hus för 3 år sen. Då tog vi bort en mur som vi nu byggt upp igen. Problemet är att vi inte riktigt tänkte till när det kom till dräneringen, och det gjorde inte de som byggde muren heller. Vi har isodrän nedgrävt och på kortsidan av huset (vi har suterränghus) så lutar det lite nedåt och sedan runt 1 meters höjd slutar isodränen, se bild. Framför isodränen har vi ett rör och sedan byggdes den nya muren en bit framför det. Det vi är oroliga för nu är att vi då skulle ha en bit av fasaden där vi inte har isodrän.

Vår tanke nu har varit att gräva ut så mycket som möjligt mellan ny mur och isodrän så att så lite jord som möjligt har kontakt med fasaden. Sedan har vi satt upp en metallskiva för att förhindra att jord rasar ner vid regn. Det är fortfarande cirka 10-15 cm jord kvar längst ner. Vi ska också försöka hitta någon lösning så att vi undviker att vatten rinner ner längs den gula listen på isodränet.

Vad tror ni om vår lösning? Vi vill helst undvika att ta bort den nybyggda muren :)
 
  • Byggarbetsplats, murbrukshink, arbetshandskar, skottkärra, spadar, skugga av person, byggmaterial, jord, utomhus, dagtid.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Grävning vid husvägg, skottkärra, spade, arbetshandskar, murblock, avloppsrör, solbelyst tomt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Stor maskindel, mönstrade stålrullar, smutsig, orange rör, grov yta, industriell utrustningsnärbild.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Metalltrappa mot betong, hand i arbetshandske, jord, gult stålräcke, brun ventilationsgaller.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
B
Fyll upp med lecakulor, krossad isodrän, eller singel. Så kinkigt är det inte om en liten del av huset inte står i omedelbar kontakt med isodrän.

Den gula plasten ska luta utåt, och så även jorden utanför huset så regnvatten leds bort från huset.

Jag tycker det är snyggt om man gör en avgränsning en bit mellan hus och gräs, t.ex. med en cortenplåt, en stenrad eller liknande som avgränsar huset från gräset, och sedan täcka den gula täckskivan med t.ex. 3cm grus. Gäller bara att man inte bygger en vallgrav runt huset, viktigt stt få till lutningen bort från huset på gräsmattan runt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.