Hej,

Vårt hus är byggt 1971 med källare.

Vi renoverar källaren och och ska bl a ha en dusch/bastu-del. Våra byggare upptäckte att det inte fanns vare sig isolering eller dränering under betongplattan och vill nu bila upp hela golvet och gräva upp under våtrumsdelen av huset samt isolera och dränera.

De ska enligt offert på detta tilläggsarbete:
"Gräva 20 cm i marken, lägga 10 cm makadam som ska vara som dränering i marken
Göra nytt golv med isolering".

Är detta ett vettigt sätt att göra det på? Jag tycker att det känns som lite för lite med dränering och isolering på vardera 10 cm

Vad tror ni?

/Orolig
 
Hej

För det första ska du inte vara ett dugg orolig över konstruktionen!
I princip alla hus byggda vid den tiden ser ut sådär.
Anledningen till att dom vill bila upp är säkert att du vill ha golvvärme för då bör du isolera under plattan.
Detta för att det dels inte ska bli för dyrt att använda och dels inte orsaka fuktskador i intilliggande rum pga omvänd fuktvandring.
Att bila ut hela källaren verkar lite overkill.Det finns andra lösningar som klinkers,platonmatta,nivell,granab golv osv.
Ta er en funderare på om golvvärmen är värd den extra kostnaden det innebär med att bila,gräva,isolera och gjuta.
Fredrik
 
Tack för svaret,

Jo, vi vill helst ha golvvärme (inte så stor yta - 8m[SUP]2[/SUP]) och kostnaden för utförandet av isolering mm är definitivt inte värd pengarna för endast det. Dock kommer garantin (10 år) för hela kaklingen att försvinna. Vi har ingen möjlighet att lägga något ovanpå plattan då det redan är lågt i tak.

Vi fick väga totalkostnad mot ökning och risken för att något händer om några år och vi står med en försäkring som inte gäller. Även om vi får garanti kan en byggare gå i konkurs och då måste vi betala självrisk mm och om försäkringsbolaget hittar något konstigt kan det bli så att vi inte får allt/något betalt. Därför ville vi göra detta ändå.

/Kalle
 
Varför skulle garanti inte gälla om ni skippar golvvärmen.Det är en vanlig konstruktion.Normalt sätter man då bara fuktspärr där du duschar.Detta för att markfukten ska kunna krypa ut i klinkers fogarna.
 
  • Gilla
AndersS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.