Hej!

Vi har en slänttomt där vi skapat flera terrasser. Mellan dessa terrasser vill vi bygga stödmurar.

Nu är tomten inramad av en betongmur som går längs med tomtgränsen. Tanken är då att de nya stödmurarna ska gå från betongsida till nästa betongsida.

Vi har gjort en skiss i sketchup som grovt illustrerar hur detta ska se ut:

planering-murar.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu till min fråga.

Hur skulle ni göra dräneringen för dessa stödmurar? Vi har tänkt lägga dräneringsrör bakom murarna men vattnet måste ju ta vägen någonstans. Betongmuren står ju på sidorna så vi kan ju inte låta dräneringsrören gå rätt ut vid sidan om murarna.

Värt att veta att allra längst ner (där gubben står) har vi ett dräneringsrör som i sin tur går till en brunn. Det är en samfällighet där alla vi grannhus har en del av dräneringslösningen. Så vi har med andra ord möjlighet att koppla in dränering där.

Oerhört tacksam för svar och visdomar!
 
Jag skulle lägga dränrör 110 längs med terassmurarna och sätta t-koppling i mitten och gå under muren och på denna sträcka lägga tät 110 pvc/pp rör fram till nästa mur..och där göra likadant med drän110 och T-koppling mot vanligt orange i gräsmatta ,,,, Osv . Innan påkopplande på system kan du sätta en brunn med sandfång om du vill. Ev ett stigarrör i början och kanske fler för möjlighet att suga/ rensa ufall Du skulle få stopp i framtiden..//
 
  • Gilla
jostsweden
  • Laddar…
Tack för svaret pette!

Jo det du säger låter rimligt. Vi gick i dom tankarna att just dra täta 110 pvc-rör mellan murarna då för att transportera vattnet ner till den större dräneringen. Men visste inte om det var rimligt att dra så mycket vatten på ett och samma ställe, vid spöregn kanske det kommer i väldans fart? Det är ju 2-4 meters höjdskillnad, fast det kanske ändå inte blir några mängder.

Tanken är att vi börjar göra muren högst upp och jobbar oss nedåt successivt. Då kan man ju göra 110-drän bakom den som leds ut framför och kopplas till 110-pvc tills vi påbörjar nästa mur.

Vi är sugna på att dra upp både vatten för bevattning och sätta en utkastare någonstans där uppe. Samt även dra upp el till framtida uteplats och ev. friggebod. Vore det bäst att dra dessa slangar på t.ex. ena betongsidan för att inte ligga för nära dräneringslösningen?

Ska kolla upp hur man sätter ner brunn med sandfång, tack för tipset!
 
Inga problem alls att koppla allt på en och samma ledning då det är en dräneringsledning. Det kommer droppa - inte forsa...Ja det låter smart att förbereda med kabelskyddsrör och pemslang på en gång.. Tror inte det ska kunna va problem att ha någonting nära dräneringen egentligen. Men det är väl smart att lägga intill betongmurar, då vet du ju exakt var de ligger...///
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.