Hej,

Bor i ett enplanshus med platt på mark från 2011. 130 kvm.
Tyvärr motsätter sig kommunen numera från att koppla på stuprännorna på dagvattenledningarna ut i gatan, och tycker istället att man till största del ska ta hand om dagvattnet på egen tomt.

Nu är problemet att de ränndalsplattor som ligger ut från alla stuprören gör att trädgården är i princip omöjlig att planera och anlägga på ett bra sätt. Inte heller ser det speciellt snyggt ut.

Min fråga är om man kan korta ner dessa, alltså ta bort en del av ränndalsplattorna? Vattnet från stuprännorna rinner då ut ca 1 meter från huset istället 2+ typ. Ska tilläggas att det är lerjord i trädgården.

Är det tillräckligt bra dränering under huset? (Se bild ) Det ser även ut att ligga ett rör med hål för dränering till dagvatten nedgrävt ( dock inte tillåtet att koppla på hela stupröret till detta rör tyvärr)
Riskerar man att få plattan blöt? Det tycks ju ligga någon form av isolering under plattan. Skyddar detta? Svensk text om byggnadsstandarder: markarbete, dränering, betongarbeten, jordschaktning, fyllning, armering och tekniska specifikationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Teknisk ritning, brokonstruktion, sektioner, måttangivelser, ingenjörsskisser, strukturella detaljer, vertikalt orienterade sidor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Dock känns det inte som att ränndalsplattorna gör ett super jobb ändå som det är nu. Mycket vatten rinner ju ner i skarvarna mellan…
Vatten rinner från stuprör. Vattenansamling vid husvägg. Gata och gräs syns. Gråmulen dag. Nedbrutna löv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vatten rinner från stuprör, gräs, grus, betonggolv, blött, möjligen efter regn, otydligt fot i bild.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Har tänkt på om vi skulle gräva ner stenkistor, men priset känns lite saftigt. Samt att effektiviteten väl är mindre i lerjord. Och sådana utrullningsbara stuprörsförlängare kommer robotgräsklipparen vi köpt strimla förr eller senare.
 
C
Personligen tror jag risken med vanliga utkastare utan någon särskild avledning av vattnet är väldigt överdriven, påhejad av att man alltsom oftast ser besiktningsanmärkningar på detta. Det är så klart en potentiell risk beroende på markförhållanden, dränering, källare osv. och det finns säkerligen en hel del som råkat ut för att det orsakat skador. Å andra sidan är det något som fungerat för väldigt många hus under väldigt lång tid.

Med det sagt blir ju även gräsmatta/grus fult av att det rinner större mängder vatten där. Själva har vi grävt ner rör som leder bort vattnet. Både till befintligt dagvattenavlopp, ett nyanlagt dagvattenutlopp i en slänt och en nyanlagd stenkista. Problemet med takavvattning är ju att den är spridd runt huset så inte så lätt att samla det i en gemensam lösning.
 
Regnträdgårdar (I lera så använd mycket nedbrytbart material och växter med djupa rotsystem).

En bäck.

Viadukt (lägg rören t ex i en pergola).

Gräv ner rören och ta fram dem en bra bit bort.

En stenkista behöver inte bli så dyrt.

Fixa snygga ränndalar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.