Scenario: Fritidshus med krypgrund där marken på ena sidan är väldigt fuktig och en bit av grunden (betongblock) är mossbeväxt. Tomten bakom huset har en mindre sluttning (berg). Tanken är att dränera kring huset för att komma tillrätta med problemet innan det växer sig större. Ingen problem med fukt i huset eller mögel, ännu. En del sten och berg kan säkert finnas på inte allt för stort djup.

Vad finns det för lämpliga metoder och material för detta? Huset ligger på en ö och det går att forsla "lätthanterligt" byggmaterial, dock inte ett lass makadam.
 
Ett alternativ kanske kan vara att gräva ett dike vid t.ex. tomtgräns som leder bort en del av vattnet? Skall du göra dränering vid grunden så behöver du antagligen material för det i form av singel/grus, hur mycket beror väl lite på hur djupt i marken din grund går och hur lång sträcka det är, är det rimliga mängder?
 
Ett dike kanske kan vara en god idé. Tänkte aldrig så långt. Stugan är inte vår (ännu?) så jag har inte kunnat gräva för att se exakt hur underlaget är eller hur djupt grunden går. Ska försöka få fram uppgifter.

Men, det största "problemet" är att stugan ligger på en mindre ö utan andra förbindelser än med båt. Och då menar jag småbåtar, inte några färjor. Detta ställer till det just när man vill få över makadam, singel eller grus då detta inte är paketerat och lätthanterligt. Finns det alternativ till makadam och till rimligt pris? Typ lättbetongkulor som borde kunna transporteras i säck?
 
Lecakulor är ju lätta men om de är bra att använda som dränering vet jag inte, bärigheten om man skall gå på dem sen är väl inte det bästa. Finns det inte material på ön som kan användas som komplement, så du inte behöver frakta allt med båt?
 
Kapillärbrytande Leca borde funka bra, men se till att använda geotextil runt den så jord inte kommer in emellan kulorna. Är lecan täckt med jord går den inte sönder, den används rätt flitigt under vägar.
Om du har en lutning mot huset kanske det mest är ytvatten som är problemet och då är väl diket en bättre och billigare idé.

Förresten borde en säck med leca nästan gå att bogsera EFTER båten :)

/pelle
 
Är all Leca kapillärbrytande eller är det en speciell sortering av lecakulor?
 
Det är en speciell variant.
 
Någon som vet var man hittar kapillärbrytande lecakulor och vad de kan tänkas kosta?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.