Hej,
Vi har börjat fundera på lite renoveringar av huset och känner att det smartaste är att isolera och dränera källaren innan eventuella utbyggnader mm.
För att inte ta oss vatten över huvudet tänkte vi börja att dränera/isolera en kortsida, och sedan ta en sida per år ca. Är det ett ok upplägg?
På den kortsidan finns även en uppfart som vi vill lägga plattor på, och tänkte att det är smartast att ta det i samma veva? Hur hade ni gjort?
Dagvattenröret ska även bytas i samma veva då det inte är helt ok. Rörläggaren fixar den delen.
Har ni några tips på bra sidor om tillvägagångssätt?
Är det möjligt att handgräva ena sidan? Två personer, tror nog vi måste ner ca 1,5-2m. Väggen är max 8m lång. Tidsåtgång? Vet att det beror på underlaget, men Hur har det gått för er? Har varit dränera här innan.
Hur stabiliserar man då gropen? Hur gör man isolering?
Visa gärna bilder från era arbeten.
Tack på förhand.
 
  • 2014-12-11 08-11-37.png
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Nere vid sulan bör gropen vara minst 0,5 m, uppe vid ytan minst 1 m, allt beroende på materialet i marken.

Marken bör sätta sig minst en vinter och vår innan man fixar den permanenta ytan.
 
Så om vi fyller upp så mycket fram till där bärighet för upofarten ska va så får vi vänta med att anlägga uppfarten till året efter?
 
Precis så är det.
Jag bifogar resultat efter en första hård vinter.
missär.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
När jag och sambon dränerade så handgrävde vi under altanen för att slipa riva den, ja vi tog ena kortsidan utav bara farten också. Svårt att ge någon bra uppskattning om tid, men vi ägnade väl en helg plus någon extra dag för att gräva drygt 10 meter, 2 meter djupt.

Det är definitivt görbart, men räkna med lite blåsor och att somna snabbt på kvällen ;)

Jag bör väl tillägga att vi hade ganska bra förutsättningar, sandig jord och vi stötte inte på några större hinder än en jättesyrén som behövde offras.

Jag har några bilder på vår utgrävning i den här tråden: http://www.byggahus.se/forum/grund-...r-stundande-kallarutgravning.html#post1983012
 
Då får vi ta den väntetiden med i beräkningen då ;-)
Låter bra med tiden scim, får hyra ut barnen en hel helg så vi kan gräva ostört!
En dum fråga kanske, men kan man se utanpå om det redan är isolerat? Är ju fuktisolerat redan med platonmatta, men vi behöver värmeisolerande oxå, hur vet vi om det finns under platonmattan?
 
Det är bara att gräva ner någon dm precis intill huset, om det är isolerat så går isoleringen ut minst ca 1 dm utanför väggen, platonmattan bygger bara ca 1 cm.
 
Hur ska ni göra med dränröret? Det borde ju påbörjas och avslutas någonstans. Finns ju ingen garanti att det ligger befintliga rör i rätt nivå som det går att skarva över mot.
 
jellohuvud skrev:
Då får vi ta den väntetiden med i beräkningen då ;-)
Låter bra med tiden scim, får hyra ut barnen en hel helg så vi kan gräva ostört!
En dum fråga kanske, men kan man se utanpå om det redan är isolerat? Är ju fuktisolerat redan med platonmatta, men vi behöver värmeisolerande oxå, hur vet vi om det finns under platonmattan?
Annars får du padda massorna hela vägen upp. Då kan du lägga stenplattor direkt
 
Tack för tips! Pratade med grannen och de sa att det inte va så längesedan som dränering gjordes, så hoppas det är rätt utfört! Men det lär vi märka! Hur gör man i vanliga fall? Tänkte ta en sida om året.
 
I vanliga fall gör man alla sidor på en gång, men visst kan man "mjölka" sig fram, men räkna inte med en fungerande dränering/isolering innan allt är klart.
 
Padda sådär nära husväggen är inget jag skulle göra.
Är väggen dessutom av lättbetong kan den ge sig.....
 
Nä, det gör den verkligen inte om den inte redan håller på att kapsejsa... Paddar man vartefter behövs ingen stor vibbra. Klarar väggen ett marktryck om 1 kpa/meter så klarar den nog en liten vibbra....
För att förtydliga: på 1 meter har du ett tons tryck. På 2 meter 2 ton osv.
Tänk dock på att använda hårda skivor om du paddar och använder BUP-skivor. Annars är det risk att de deformeras.
//Lasse
 
Hyr minigrävare så spar ni enormt med tid och arbete. Ni klarar er med en 1,5-tonare som kostar 2-3000 kr en helg. Har man lite kordination i kroppen lär man sig å gräva hjälpligt på någon timme.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.