Eftersom fler och fler isolerar vinden mer och mer så det då blir kallare på vinden med större chans för fukt & mögel.

Hur tror ni det skulle funka med att sätta upp en luftsolfångare på taket som sen värmer upp vinden med soluppvärmd luft?

Luftsolfångaren måste isåfall sitta högst upp samt att man får se till att den placeras på ett sånt vis att snön inte täcker den.

vilket sätt skulle isåfall passa bäst?

1. ta in luft utifrån som värms upp i solfångaren som sen blåses in på vinden med hjälp av fläkt i solfångaren, luften trycks då ut genom ventiler i någon gavel. detta borde skapa ett litet övertryck.. risk för att fukten trycks iväg i fel riktning?

2. ta in luft utifrån som värms upp i solfångaren som sen sugs in på vinden med hjälp av fläkt på någon gavel som blåser ut luft från vinden. detta borde skapa ett litet undertryck.. risk för att mer fuktig varm luft sugs upp från våningen under?

3. ta luften från vinden som värms upp i solfångaren och som sen cirkuleras tillbaka in på vind. risk för väldigt fuktigt klimat efter ett tag eller tror ni luften torkas upp?
 
Känns komplicerat och frågan är vilken effekt man får ut ur systemet under mulna vinterperioder på våra breddgrader.

Att bygga om till en klimatvind låter klokare.
 
klimatvind vad är det för något? har inte läst något om det i de trådar där alla pratar om riskerna att tilläggsisolera vinden.

mulna dagar ger det ju ingenting.. solen måste ju vara framme för att det ska ge något. så perioden nov-dec ger det nog inte mycket, men okt och jan-april så borde det väl iallafall hjälpa till tycker jag.
 
det där var intressant sida, har inte sett nånting om det tidigare faktiskt.

Tack för den :) nu har jag en del att läsa ett tag framöver.
 
Om du tar in uppvärmd uteluft på vinden när solen skiner så innehåller den en hel del fukt även om relativa fuktigheten är låg. När vinden sedan kyls av på natten kommer denna tillförda fukt göra att RF ökar mer än utan luftsolfångare.
Om du vill använda luftsolfångare så borde du koppla så att den värmer tar in luft från vinden - värmer den och sedan skickar tillbaka den på vinden. Då tillför du ingen ny fukt.

Håller dock med övriga inlägg om att soleffekten inte är så stor då värmen på vinden behövs... Har dock funderat på lösningen för att värma vår krypgrund sommartid....

/Ingenjören
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.