Jag antar att denna fråga varit uppe förut, men vad gäller egentligen? Min son har en bostadsrätt där en grupp (10) matar kök - alla uttag, belysning, kyl/frys, diskmaskin, inbyggnadsugn, micro - samt hall (bel/uttag) och kontor (bel/uttag).

Detta är självklart i princip omöjligt att leva med. Problemet är att nya grupper måste förläggas utanpåliggande och väl synligt på vägen till köket, så frågan är om man kan nöja sig med en 5x1,5 eller 5x2,5 (ugnen kräver 13A) och dela upp i centralen till tre grupper och dra till dosa och där också dela upp i tre grupper. Innan sonen tar dit elektrikern vore det bra att veta vad som krävs för att detta skall vara tillåtet i form av de tre grupperna i centralen (separata faser givetvis, men bör/måste det även vara en 3-fasgrupp så att alla fasernna bryts samtidigt, märkning i central/dosa o s v.

Och nej, det skulle verkligen inte fungera att dra tre separata ledningar i det här fallet.
 
Mycket bra - stort tack Asgarvad för den länken (och Bo för innehållet) (y)
 
Fast detta är under förutsättning att det finns trefas in i lägenheten. Med den gruppfördelning du beskriver så låter det som en gammal enfasig lägenhet. Då är det svårt att få till något bra då mätarsäkringen i källaren på 25 A begränsar effektuttaget. dvs det hjälper inte att dra fram fler grupper. Man får helt enkelt leva med detta.
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
Det finns trefas till lägenheten - spishällen ser ut att vara ansluten med trefas. Det bökiga är att centralen sitter i ett skåp (där stigarna för el, bredband och avlopp går mellan våningsplanenk) i trapphuset utanför lägenheten. Så det är lite trassligt att dra in en ny kabel.

Elektrikern kommer och kikar i veckan, men nu kan vi beskriva hur tanken är i alla fall!
 
Gruppförteckni gen ser ut så här och det är en modern normcentral.

Bild på en handskriven gruppförteckning för en normcentral med kategorier som spis och belysning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.