Hejsan,

Skall lägga marksten i trädgården. Har gula 50mm ut från huset. Skulle vilja ha lampor som sitter i stenarna i backen på ett antal ställen. Möjligtvis 12v men vet inte än.

Finns det nått smidigare sätt än att dra det gula röret från huset till första lampan, sen vidare till lampa två osv? De där rören är inte direkt lättjobbade. Finns det nått mindre rör med färdigdragen kabel för mark eller nått?

Känns liksom väldigt klumpigt att dra de gula markrören till 15 punkter i trädgården.
 
tommib
Bestäm dig först för vad du ska ha för spänning i anläggningen. Drar du klenspänning kan du skippa röret helt eller lägga ner t.ex. 20mm slang för att kunna dra i kabeln senare. Drar du 230V kan du vad jag vet använda t.ex. N1XV som är godkänd för att ligga direkt i mark (men med varningsband antar jag).

Att dra 50mm rör till ett gäng stenar för att sätta en liten lampa i dem känns inte helt rimligt nej. Jag skulle kört klenspänning.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Har bestämt mig nu för klenspänning. 12V x 1.5W till 36W transformator. Så 20mm rör låter ju bra! Vad ska jag ha för kabel i röret?
 
Föresten blir det nog max 50m. Så tänkte lite på spänningsfallet också. Ska man köra pemslang 20mm med n1xv 4 ledare? Isf vilken dimension?
 
Klenspänning är ett bra val. Använd då en klenspänningskabel som t.ex RKUB (bilkabel) som finns på löpmeter. Onödigt med en starkströmskabel, och det ger dessutom fel signaler. Tillverkare av markspottar brukar dessutom ha kablar.

Spänningsfallet beror på längd, ström och typ av lampor. 50 meter säger du men sen så? Är det LED eller halogen? LED är mindre känslig och kan tillåta ett högre spänningsfall. Och antalet? Antalet ger strömmen som vi ska räkna med. Om vi säger 36 W i 12 V så blir det 3 A.

Spänningsfall kan beräknas som ∆U = 2 * L * I * p / S

där L = längd på kabeln i meter, p = resistiviteten säg 0.0180, S = arean i mm². Genom att lägga in en procentuell beräkning och vrida lite på formeln kan vi beräkna S för given längd och ström som

S = I * 2 * p * L / (U * sp)

där sp = procentuella värdet som andelen av spänningen, 0.04 för 4%. Om vi säger 10 % så blir arean

S = 3 * 2 * 0.0180 * 50 / (12 * 0.10) = 4.5 mm²

Spänningsfallet kommer ju nu successivt att minska ju längre ut du kommer pga den mindre strömmen, så det går att dra av lite här. Det kanske skulle räcka med 2.5 mm² om du kör LED. Med halogen är risken att lamporna längre bort kommer att lysa svagare. Där är 10 % väldigt mycket.
 
  • Gilla
rightnow och 1 till
  • Laddar…
Tack för all hjälp!

Ja precis, jag menade 50 meter, LED, max 36 W på hela slingan och 12V. Lamporna är på LED 1.5W styck. Tror jag närmar mig runt 25W totalt.
Skaffar mig en RKUB kabel. Tycker ni jag ska använda vanlig flexslang, eller en slang mer lik PEM?
 
Flexslang, om du menar sådan som används inomhus, tål nog inte markförläggning. Någon smal slang för mark känner jag inte till, kanske nåt som fiberpojkarna plöjer ned då, vad det nu är. PEM håller ju och skulle fungera. Den är dock svart som kan lura någon att tro att det går vatten i slangen, och fibertuben är orange...
 
Mikael_L
Bo.Siltberg skrev:
Flexslang, om du menar sådan som används inomhus, tål nog inte markförläggning. Någon smal slang för mark känner jag inte till, kanske nåt som fiberpojkarna plöjer ned då, vad det nu är. PEM håller ju och skulle fungera. Den är dock svart som kan lura någon att tro att det går vatten i slangen, och fibertuben är orange...
Här drog fiberkillarna 25mm PEM-slang med en smal grön rand på på.

Jag har för mig att det brukar vara blå rand på vatten-PEM.

Och jag har dessutom för mig att orange signalerar tele och gul starkström.

Men jag kan ju ha fel förståss (i allt utom att fibergänget drog PEM med grön rand här, det är jag nämligen säker på. En överbliven bit av den slangen löper nämligen mellan garaget och huset här numera. :))


TS behöver ju knappt slang alls föreskriftsmässigt sett. Väljer TS en kabel för riktig markförläggning, t.ex. N1XV, så behövs det ju inte.
Så slang är alltså till för en liten aning extra skydd samt ev möjlighet att byta kabel i efterhand.

Jag skulle tro att det går bra med både PEM-slang och vanlig flex-slang för el inomhus. Välj isåfall gärna den starkare varianten godkänd för ingjutning i betong.
 
Det är väl det där att kunna byta kabeln i efterhand som är intressant. Tycker det blir snyggare o dra den i nått rör.
 
tommib
PEM-slang finns med massor av olika färgmarkeringar. De gånger jag har sett gul rand har det signalerat stadsgas och inte starkström dock. Om det ska vara slang skulle jag tro att PEM är ett bra alternativ. 20mm PEM är dock inte direkt lättjobbat när det gäller krökar så det gäller att planera dragningarna. Tänk också på att det blir vatten stående i slangen om du inte borrar några dräneringshål vid lägsta punkten på varje slang.
Vanlig flexslang kommer nog bli skör ganska snabbt när du har den utomhus i kall väderlek så det är inte alls säkert att du kan få i en ny kabel när det beger sig, slangen kan helt enkelt gå sönder när du försöker dra i en ny kabel.
 
  • Gilla
rightnow och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.