Jag ska installera en rökgasfläkt på skorstenen. Hur drar jag lämpligtvis kabeln från kopplinsdosan in i huset. raka vägen är ju via skorstensbeslaget men det känns ju i alra högsta grad olustigt att göra hål i taket...

Alternativt drar jag kabel under pannorna till en gavel och går ut via vindskivorna, känns ju lite b oxå... men det riskerar ju iaf inte tätheten i taket.

eller under pannorna ner till takfoten.., bakom hängrännan in genom väggen
 
Hej,
den rökgasfläkt jag hade på taket hade strömförsörjning i en av skorstens kanalerna. Jag har 6 kanaler i bredd och det var den längst bort från kanalerna det eldas i. Inte min installation, men ännu ett tillvägagångssätt.
I källaren kommer fortfarande kabeln ut lägligt i höjd med elskåpet.
Kanske du har någon ledig kanal i din skorsten som inte används?
 
Under pannorna är väl jättebra? Så till att det inte kan rinna ner en massa vatten där du går ner med kabeln under pannorna.
 
Över beslaget och tillbaka upp mot skorstenen, ner på vinden och ut genom fasaden, ner efter väggen och in i pannrummet. Är det trångt mellan yttertak och vägg vid takfot går man till en gavelvägg uppe på vinden och ner efter takutskott ev knutbräda ev under panel till pannrum.
 
I kanalerna får man väll inte dra till att börja med? har 4 kanaler varav den ena (oanvända) går rätt ner till pannrummet
hade ju varit guld att använda denna men det blir ju varmt i den när man eldar


Över beslaget och tillbaka upp mot skorstenen, ner på vinden och ut genom fasaden, ner efter väggen och in i pannrummet. Är det trångt mellan yttertak och vägg vid takfot går man till en gavelvägg uppe på vinden och ner efter takutskott ev knutbräda ev under panel till pannrum.
Det är just den lilla detaljen "ner på vinden" jag inte hänger med på. ska ja borra hål genom taket under underbeslaget och lirka ut kabeln den vägen?? det borde ju gå på nått sett men...
 
Jag kan tänka mig att det inte är tillåtet men för den som inte använder kanalerna till eldning borde det fungera?
Jag har tagit bort kablarna dock eftersom fläkten är väck.
 
men hur varmt blir det inte i grannkanalen när man eldar då? där kaminen är ansluten är det ju jäkigt varmt utanpå murstocken...så vad gillar elkabeln 100grader tex? är ju iof inte 100 grader i luften i pipan men...
 
Jag tycker att du ska undvika att använda skorstenspiporna, det är en diskutabel lösning. Första ansats borde vara att gå ned genom taket bredvid skorstenen. Går det inte att smita på insidan täckplåten? Hål går att täta - det finns bra gucka som håller tex fillocat tror jag det hette.
 
Redigerat:
jo det går nog säkert på nått sett men det blir ju lite meck
 
Det brukar gå att "smita ner" mellan nederbesaget och skorstenen eller under en pannan/besaget och upp mot skorstenen och sedan ner.
Och för att täta hål brukar BITUMEN vara bra, det finns i bygghandeln på tub.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.