Källarrenoveringen kräver snart lite fler downlights. I resten av huset har jag enkla billiga armaturer för GU10-ljuskällor. Vartefter lamporna går sönder byter jag nu till LED och detta är en lösning som är långsiktig, GU10 lär finnas tills jag dör. Priset på bra LED GU10 är också överkomligt.

Det som inte är så kul är installationen. Jag tycker dessa ska monteras i pottor eftersom någon mindre nogaräknad kan tänkas montera halogenlampor i armaturerna. Det blir också en del kopplande som jag inte vill ha löst i taket.

Funderar därför på downlights med integrerad LED. 7W/2700K.

Tex https://designlight.nu/catalog/products/downlight-jubileum-10pack 2700K

Dock funderar jag en del på hur många extra man måste köpa för att vara säker på att ha utbytesenheter.....och detta drar upp priset. 3 extra per 12 lampor för att klara sig i 10 år?

...eller köper man en billigare lampa men tredubblar reservdelslagret.....

https://www.ledgrossisten.se/sv/led-downlight-c-29/led-7-w-downlight-3000k-varmvit-p-445

Synpunkter?
 
Tror inte du behöver räkna så högt på reservlampor. Satte Malmbergs led i alla fönstersmygar 2014 och har ännu inte haft någon trasig. Är totalt 18st.
 
  • Gilla
MathiasS
  • Laddar…
dof dof skrev:
Tror inte du behöver räkna så högt på reservlampor. Satte Malmbergs led i alla fönstersmygar 2014 och har ännu inte haft någon trasig. Är totalt 18st.
Ok, det låter betryggande och på 6 år har också LED-lampan utvecklats en hel del, så det borde ha blivit bättre. Men ändå, får man inte tag i en likadan ersättningslampa blir det ett dyrt lampbyte....
 
K
Dessa LED armaturer bygger ju oftast på principen med COB (Chip on board) och all elektronik sitter nästa uteslutande i drivdonet.
Det är extremt sällsynt att COB'en ger upp, det är drivdonen som tenderar till att dö först.

Men vill du vara riktigt säker på framtida tillgängligheten på ersättnings COB så fråga tillverkaren om dom följer Zhaga-standarden. Då har du i praktiken en ljukälla som kan bytas, då den följer en standard.
 
  • Gilla
MathiasS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.