Kan dörrkarmar och fönsterkarmar vara bärande?

Vi bor i ett gammalt hus byggt 1907 och i trappen upp till övervåningen har det suttit en dörr och ovan dörren ett fönster för ljusinsläpp. Karmen är kvar men dörren är avlyft. Fönstret hittade vi när vi drog bort en masonitskiva som satt för.

Nu är problemet det att trappen är väldigt brant och dessutom hög eftersom vi har 2,75 i takhöjd på nedervåningen och vi behöver bygga en ny trapp upp. Om man då låter karm och fönster sitta kvar kommer man slå i huvudet eftersom nya trappen måste släppas ut ca 1 meter i nedre hallen för att få en bra stegrytm i den.
Är det riskfritt att riva ut fönster och karm tro :confused:

Trappen har murstocken på båda sidor om sig och där den kommer upp på övervåningen är det som ett valv över den. Dessutom sitter det en järnstötta tvärs över i valvet.
Kommer man uppifrån och tittar framåt är det pärlspontspanel på väggen rakt fram och sen under den fönstret och dörröppningen.

Säkert en urkorkad fråga men men :p
 
Nej, det är inte riskfritt att riva ut karmen, så var försiktig. Du får räkna med lite extra jobb, med att stämpa upp, innan du börjar böka med karmen. Förutsätter det är tegelväggar du talar om, så då går det att öppna upp hålet som du önskar, och stoppa in en träregel i sidorna och mura/putsa till det hela.
Hade varit enklare om du visat en bild/foto.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.