Nybörjare på forumet och amatöreldragare.
Vill ändå försöka förstå.
Jag tänker sätta belysning på några gamla vackra fruktträn och buskar.
Verkar som att man för att få tillräcklig Watt-styrka behöver 220V. Rätt?
Antar att reglerna för 12V inte är lika rigorös som för 220V. Men vad gäller för djup som 220V ska ligga på? Vilken typ av kabel?
 
Detta med 12 V vet jag finns, huruvida det är bättre eller sämre är upp till dig att avgöra. Skillnaden är att 12 V behövs det ingen behörig för att dra.

Vilken typ av kabel beror på olika faktorer. Hur mycket effekt (W) lamporna drar får dig att välja vilken säkring du ska hja violket ger dig vilken kabeldimension. Ex: 10 A säkring räcker, du väljer 1,5 mm2 kabel. Är det långa sträckor kan du gå upp en dimension till 2,5.

Sen finns det olika typer av kabel, i ditt fall verkar det bästa vara EKLK i gul rör/slang. Sen finns det även markkabel typ FKKJm EKKJ N1XV osv..

Djupet beror enligt standarder på vad du har för anläggningsyta. Åkermark kan det vara lämpligt att gå ner lite djupare till 90-100 medands det i belagd gångbana kan räcka med 25 cm som minimum. Min rekommendation är 60-70 som har gällt ganska länge nu. Men är det bara på din egen mark, tex trädgård bör även 45 - 50 vara fullt tillräckligt. Lägger du rör krävs inget extra kabelskydd, men ett markeringsband är aldrig fel!
 
Redigerat:
Jag måste alltså vara behörig, dvs utbildad för att få dra 220V utomhus?
Tänker mig 2*300W + en 150W (med dimning). Men totalt alltså max 750W.
När du skriver 90-100 så menar du mm, inte cm!? Jag trodde alltså att det var mycket djupare. Aldrig fel med djupt, men ...
 
Skrev fel, menade centimeter, sorry!
 
Cm känns mer rimligt. Tyvärr:)
Och behörighet?
Om jag nu följer alla instruktioner, dvs anser mig ha "nödig kännedom" tror jag det heter, kan jag då självmecka?
 
Bra!
Tack för alla råd.
Nu vet jag vad jag (inte) får göra, men har en klarare bild om vad någon annan behöver göra.
Gissa om jag letat efter info, men det mesta verkar ju stå på elsak.se.
Tack!
 
Ska du förlägga kabeln i "icke jordbearbetad mark" räcker det med 35 cm täckning. Du behöver inte heller lägga kabeln i skyddsrör, men använder du inte rör skall det finnas ett varningsband en bit över kabeln samt att kabeln ska vara godkänd att förlägga direkt i jorden, tex EKKJ eller N1XV-kabel.
Passerar du en körbar yta ska kabeln förläggas med 55 cm täckning och ligga i rör.

Lycka till :)
 
För att undvika ev. framtida problem lägger man kabeln på minst 55cm fyllnadsdjup.
 
12V är inte speciellt lämpligt om man ska dra en längre sträcka eftersom det blir väldigt grov(dyr) kabel om man inte ska få spänningsfall.
 
RolandG skrev:
Jag måste alltså vara behörig, dvs utbildad för att få dra 220V utomhus?
Tänker mig 2*300W + en 150W (med dimning). Men totalt alltså max 750W.
När du skriver 90-100 så menar du mm, inte cm!? Jag trodde alltså att det var mycket djupare. Aldrig fel med djupt, men ...
Om du avser att installera mer än 120 W effekt så krävs behörighet även vid 12 V.

Gränsen för krav på behörighet går vid 50 V, 10A och 200 W.
 
mycke_nu skrev:
Om du avser att installera mer än 120 W effekt så krävs behörighet även vid 12 V.

Gränsen för krav på behörighet går vid 50 V, 10A och 200 W.
Förstår inte var du hittar att gränsen går vid 120 W, enligt elsäkerhetsverket får varje spänningskrets uppgå till 200 VA och vad jag vet brukar transformatorerna ligga under detta normalt sett. Så som jag förstår reglerna finns inga krav för hur många transformatorer han får sätta såvida han inte kopplar samman dessa.
 
10A * 12V. Max avsäkring är 10A oavsett spänning.
 
Ja, på så vis stämmer det, men sätter du 2 transformatorer har du ju dubbla effekten. Och sätter du 10 har du tiodubbla. Menar du att detta inte skulle vara tillåtet?
 
Begränsningen gäller per krets. Anledningen, som jag tolkar det, är att man inte vill att vem som helst håller på med höga effekter då det ställer krav på bra kontakter och anslutningar för att undvika varmgång. Sen att folk installerar spottar med högre totaleffekt ändå är ju en annan sak. Finns nog nästan lika många syndare där som fildelare ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.