Fick för mig att jag skulle börja fräscha upp lite hemma så när jag var i järnaffären köpte jag Jotun's vit ladyfärg med pyttelite rött i (1010-Y35R )samt en vit standardfärg för lister och fönsterbrädor (Trä&Panel 40 B-base).

Har några nybörjarfrågor:


1a. Är det bra kvalite på Jotuns ladyfärger? Har målat halva väggen hittills. Det ser helt ok ut men är inte nöjd till 100%.
Funderar på om jag istället borde gå till Colorama. Eller är beckers/alcro bättre?

1b. Troligtvis är det väl nyansen jag inte är nöjd med i och för sig? Har fruktansvärt svårt med färger, och vad som passar. Det blev nog lite för mycket rött i denna.

Försöker inreda i shabby chic stilen. Det är köket jag målar om och det är mycket linnefärger, vitlaserat trä, träfärger, vitt, grått, lite beige typ. Om nån kan rekommendera nån vit färg(åt det gråa hållet kanske?), och/eller en väldigt vit/ljus gul färg (S0510-Y30R var för gul), och/eller en bättre, ljusare, vit-röd färg vore det kanon.
(Dom två sista kanske inte passar alls med övriga färger?)



2. Igår fick jag ett infall att jag skulle måla om mina barstolar med den vita standardfärgen. Det blev kanonbra. Jag har strukit en gång och det ser ut som typ vitlaserat trä, men är egentligen både metall och björk.

Jag vill inte stryka en gång till och förlora den effekten men jag undrar om man borde skyddslacka istället eller nåt? (Vilken skyddslack rekommenderas i så fall? )



3. När jag målar lister och fönsterbrädor med samma vita standardfärg behöver jag då använda målartvätt på dom först (och även sandpappra?) eller räcker det typ att köra med nåt vanligt rengöringsmedel samt grov tvättsvamp+trasa?



4. Samma fråga som 3an men nu gäller det en ikea en-plans-sänghylla i björk som jag vill "vitlasera" på samma sätt som i fråga 2.


Alla tips tas tacksamt emot!
 
Redigerat:
Har du köpt en trä&panel 40 B-bas är det inte konstigt att det ser laserat ut, det är minder vit i den från början, tanken med baser är att man ska blanda i pigment i dem
 
peppe400 skrev:
Har du köpt en trä&panel 40 B-bas är det inte konstigt att det ser laserat ut, det är minder vit i den från början, tanken med baser är att man ska blanda i pigment i dem
Ok, duktigt av dom i järnaffären att ge mig den till lister och fönsterbrädor då!
Tur att jag bara använt den till lasering än så länge.
(En annan av burkarna hade dom dessutom glömt att blanda till i maskinen.)

Det får bli colorama eller nån annan färg-specialist för resten av burkarna.

____________________________

Ingen annan som har nån aning om något? Trodde dessa var superstandard.

Sänghyllan i fråga 4 är jag redan klar med. Det blev en enorm förbättring.
 
Redigerat:
Om du vill ha vit färg med lite grått i är 0500 att rekommendera.
Gällande lister och fönsterbrädor så kan du sandpappra lite och sedan tvätta av dom med fuktig svamp.
Välj Colorama tycker jag du ska göra. Dom vet mer och kan hjälpa dig med smakråd.
 
Jag har tidigare målat om ett helt hus invändigt: väggar, lister och fönster med Jotuns färger. Det var väldigt bra färger!
 
Jotun gör mycket bra produkter, men det gäller att ha rätt produkt till rätt ställe.
 
S 0502-y är en bra färg med lite svart och lite gult i och passar till allt, den blir inte lika gul som den du provat. Du kan ju använda en vanlig klarlack till stolarna. "Zar" har bra lacker.
 
Jag skulle nog rekommendera att du slutar att titta efter ett bestämt märke och istället börjar värdera det bemötande och den hjälpen som du får i butikerna.

Det är dom som har möjligheten att hjälpa dig bäst.
 
Någon som vet om man kan köpa Farrow & Ball färg nånstans i Göteborg?

Btw, tack för svaren, jag jobbar vidare d^_^b
 
Köket och badrummen är nu färdiga och det blev lyckat.

Har problem med sovrummet.

Vitt är: Tv-bord, soffbord samt lister, fönsterbrädor förstås samt tre stora garderober och soffan men den är fylld med plädar och kuddar i linnefärger.

Jag har linnegardiner samt linnesängöverkast och linnedukar.
Linnet är ju grått, från ljust till mörkt-grått, och en del av den grövre sorten. Jag försöker inreda i den franska lantliga stilen/shabby chic.Det kommer nog in mer grått, vitt och naturfärger allteftersom jag köper in nya prylar till denna stilen.

Men sen har jag också en 50tums svart Tv och dator, skrivbord i nåt halvmörkt/brunt träslag samt framföallt tre stora IKEA-EK-bokhyllor.

Har köpt hem flera provbukar men inget som passar riktigt, speciellt till Ek-bokhyllarna. Att slänga ut dom och köpa nya är ett rätt stort projekt för dom är stora och fullproppade med böcker och papper.

Så helst vill jag hitta en färg som passar till allt detta?

Något geni som kan komma på nåt?

Vore väldigt tacksam, hittils har jag inklusive köket och badrummet kört hela tio provburkar.

Mvh
Linus J

(ps: rummet är kvadratiskt och bokyllorna och TV står i ett hörn. Vågar man sig på att ha en färg där och någon nyans av vit, kanske antikvit, i övriga rummet. Känns som det kan bli väldigt fel iofs.)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.