Hej!

Har en dimmer i badrummet, sex spotar i taket, två hål i taket med två, vad jag tror är fördelardosor. Jag bytte dimmern eftersom den började glappa. Det tändes alltid efter tre tryckningar. Efter bytet var allt frid och fröjd tills det helt plötsligt krävdes tre tryckningar igen för att det skulle lysa. Har någon nån idé på vad det kan vara för fel?

Köpte huset för snart två år sedan så det är inte jag som installerat det från början.

Mvh Jens :)
 
Fabrikat på dimmern?

//Patrik
 
Vet inte riktigt, 500 spänn på Jula
 
Okej, låter som en Eljo Trend i såfall. Satt det en likadan tidigare?

//Patrik
 
Ja, den såg likadan ut iaf.
 
Eljo Trend sitter i mitt badrum, jag har samma problem. Eljo verkar vara känslig för fukt.
 
Kanske på gränsen för vad den tål? Vid första trycket så får lamporna en kort strömpuls som värmer gödtrådarna en gnutta fast man inte ser något ljus och sen slår dimmerns överlastskydd ifrån, vid andra trycket stängs den av, vid tredje trycket så tänds lamporna för då är de lite uppvärmda från första försöket och får inte lika hård startström.

Enkel men inte så estetiskt tilltalande lösning: byt ut ett par lampor mot LED-lampor...
 
Jag upplever det snarare som att dimmern hakar upp sig och kärvar.
 
Det kanske till och med är som så att det är ett känt fenomen, för det finns (såg jag nu) en ELJO AQUA för våtutrymmen.
 
Om den kärvar borde det väl inte vara just tre tryck för att tända (men inga problem att släcka - om det vore sådana problem så borde det framgått i tråden?)
 
yxis skrev:
Om den kärvar borde det väl inte vara just tre tryck för att tända (men inga problem att släcka - om det vore sådana problem så borde det framgått i tråden?)
Nä, det har du rätt i. När jag skrev att den kärvade menade jag just min dimmer. Den är helknasig. Om det också gäller för TS dimmer vet jag ju inte. :)
 
Är det en Eljo trend dimmer och den kostade 500 så är det säkerligen en 315wattare. Har du 50w halogen (230V) i spottarna så kan det vara på gränsen för vad den klarar. Testa att plocka ut en lampa och se om det funkar att tända med ett tryck. Funkar det så har du två val, antingen byter du din dimmer mot en som klarar högre effekt, tror nästa steg ligger på 600w, den kostar dock nästan dubbelt så mycket som den du har. Alternativt byter du ut dina spottar mot 35wattare, ett par Osram kostar nog 50 spänn på Jula. Dock får du ju lite mindre ljus med 35wattare.
 
... eller fullösningen som jag föreslog, att ersätta någon lampa med LED. Kan funka om skillnader i färgtemperatur inte blir störande, t.ex. att utrymmet är uppdelat eller liknande.
 
Tack för hjälpen allihop!
Det lutar nog åt att byta ut lamporna tror jag. Tusenlappen för en 600W känns sådär.
Ha det!

Mvh Jens
 
Mitt råd att byta lamporna gäller endast om det är 230V halogen du har. Har du 12V så skall de kombinerade märkeffekterna på transformatorerna understiga dimmerns märkeffekt. Då hamnar ju saken i ett annat läge för då kanske det lönar sig att byta ut dimmern istället för att byta ut X antal trafos.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.