Nu behöver jag hjälp igen!

Jag hade tidigare två strömställare med trapp, dvs kunde styra samma lampor från två olika håll. Nu har jag valt att ersätta ena strömbrytaren med en dimmer och blev rekommenderad Eljo solid transistordimmer 315W. Jag får det dock inte att fungera, jag har ersatt tidigare lampor med LED-spots om det har någon betydelse, antagligen inte då de är dimbara och fungerar i ett annat rum utan trapp perfekt.

Till mina apparatdoser har jag inkommande fas som är svart. Brun har jag till spottarna och vit som trappomkastare.

Hur bör jag koppla dessa? Eller måste jag dra om något för att det skall fungera? Tacksam för hjälp!
 
Troligen går inte LED lamporna att dimmra med din nya dimmer, prova och sätta i vanliga lampor. fungerar dimmern med dom så har du svaret.
 
Lamporna fungerar fint att dimmra, de är LED med Cree-chip. Jag får det inte att bryta på båda ställena. Utan det fungerar oberoende av varandra. Kan inte komma på felet jag gör...
 
Tack för kopplingsschemat. Jag har dragit enligt snålvarianten men får fortfarande inte det att fungera. Jag satt brun till dimmerns dimmerfunktion och svart å vit till L. Galet?
 
Jag kanske skall förtydliga färgerna. Svart har inkommande fas till båda brytarna. Brun har jag från lamporna till båda brytarna och vit som mellantråd. Enligt kopplingsschemat ovan alltså enligt "snålvarianten". Jag kopplar båda trappbrytarna som att "brun" från lamporna dvs går till omkastaren respektive dimmerfunktionen. Svart och vit har jag på L vardera.

Kan det vara något problem med dimmerns trappfunktion? Eftersom det fungerar med vanlig strömställare. Jag har en eljo trend transistordimmer 315W?


Edit: Nu har jag fått det att fungera, efter mycket om och men. Men eftersom jag har en "sparkoppling" så skall ju den vita mellantråden såklart vara på dimmeromkastaren.

Tack alla igen!
 
Redigerat:
Mellantråden ska ligga på L eller motsvarande plint i bägge "brytarna", tändtråden på "pil ut" eller "pil in" i bägge "brytarna" lika så fasen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.