Mikael_L
Nu ska jag snart slå ihop väggarna i badrummet, men nu började jag plötsligt fundera om jag är dum som inte gör plats för en dimmer vid sidan av dörren.

Just nu är det en enkel apparatdosa där och tanken är en kronbrytare här, med en vippa som styr belysning i tak och andra vippan tänder belysning i spegelskåpet över handfatet.
Dvs ganska standard.

Men frågan är om jag ångrar mig ...
Jag har egentligen aldrig tänkt tanken, men ska det tänkas så är det ju nu, snart är det för sent. ;)

Är det någon som har dimmer i badrummet, hur tycker ni det funkar?
 
Jo det har vi, är ganska trevligt när man ska bada och vara lite romantiska att kunna dimmra ner lite, likaså om man behöver gå på toaletten mitt i natten så slipper man bli helt ljusdöd.
 
Mikael_L
Jag kan även tillägga att vi kommer inte ha några spottar.

Handfatsbelysningen är 18W lysrör. Taket ej bestämt än. Men någon slags pärla. :)
 
Vi har en kronbrytare där ena knappen är återfjädrande och styr en dosdimmer som dimrar takspottarna, den andra knappen styr spegelbelysningen traditionellt. I praktiken dimmrar vi aldrig.
 
Du kan ju alltid montera två dosor och sätta två vanliga enkelbrytare så länge ifall du inte vill ha en dimmer på en gång.

Dubbla dosor kan också vara bra ifall det behöver installeras en brytare för att styra en fläkt eller liknande. Sådana brytare verkar behöva vara tvåpoliga och jag tror att tvåpoliga brytare oftast bara finns som en separat enhet, d.v.s. inte typ "tvåpolig kron" eller liknande.

(Ljusblind när man går på toa på natten kan man ibland lösa genom att tända i "fel" rum påväg till/från toan, så att det kommer lagom med ljus från t.ex. vardagsrummet eller vad som passar... ;) )
 
Sätta en brytare på badrumsfläkten är helt meningslöst, nu finns badrumfläktar som sköter sig helt själv. Obruten fas direkt fram bara. :)

Men vad är det för typ av badrum då? Är det ett stort badrum eller är det bara en liten toalett?
Är det litet och väldigt standrard så skulle jag köra på en dosa. Du kan då ha upp till 3x1pol och vill du ha dimmer, sätta en liten fjäder bakom och dosdimmer.

//Patrik
 
Vi har dimmade spottar. Förutom mysbelysning så tycker jag det är bra när man går upp mitt i natten och man inte vill ha 500 Watt i ögonen.
 
B
Ett bra alternativ är en strömbrytare med dimmerfunktion och en mottagare NEXA. Den kan du montera vart som helst( strömbrytaren) t o m limma upp på en glasbetongvägg, sen lägger du in mottagaren i dosan där strömbrytaren tidigare fanns då kan du sätta strömbrytaren vart som helst i badrummet och den dimmrar trådlöst.:)
 
Mikael_L
Ja trevligt, just alla sådana råd och åsikter som jag önskar som kommer upp. :)
Patrik_Hed skrev:
Sätta en brytare på badrumsfläkten är helt meningslöst, nu finns badrumfläktar som sköter sig helt själv. Obruten fas direkt fram bara. :)

Men vad är det för typ av badrum då? Är det ett stort badrum eller är det bara en liten toalett?
Är det litet och väldigt standrard så skulle jag köra på en dosa. Du kan då ha upp till 3x1pol och vill du ha dimmer, sätta en liten fjäder bakom och dosdimmer.

//Patrik
Ja badrummet är ju rätt litet, typ 2x1,8 meter.
Det du och hempularen nämner är ju en tänkbar lösning, en disdimmer.
Jag är lite smått allergisk mot dom i normala fall, tycker inte det ger rätt MMI att använda sådana.

Men hur funkar dom, ger den vid påslag den ljusnivå som var då man senast slog av den?
Och man slår på och av med ett "vanligt" enkeltryck på vippan?

Slipper jag böket att göra ytterligare ett 74mm hål i kaklet så gärna för mig. ;)
 
Dosdimmrar är väldigt bra för att de sparar så mycket plats. Man kan få 2-3 dimrar på en dosa (om man får plats med dosdimmrarna på något ställe), d.v.s kron eller 3x1pol.

De fungerar så att man trycker en gång och släpper direkt, då tänder alt. släcks lamporna. För att dimra så håller man in knappen så dimras ljuset ner tills man släpper. Trycker man igen så dimras det upp.

Hos äldre personer är det bättre med en vriddimmer. Jag har haft kunder som jag fått byta till vriddimmer för att det var för krångligt med tryckknappsdimmer.

//Patrik
 
Jag håller med Patrik här, en hederlig vriddimmer är mer användarvänlig anser jag, trots att jag har x-antal dosdimmers hemma men det har jag mest utav latheten med att jag inte orkat sätta in senildosor, sen är det inte så snyggt med 3 & 4-facksramar....
 
Jag har 3 dosor...
Översta, belysningen, krondimmer.
Mittersta, uttag, rakning/föning etc (nära handfat/spegel).
Nedre, timer, till handdukstorken, startas medelst knapptryckning efter dusch... (Nej, jag behöver ingen varm handduk efter duschen)
 
Mikael_L
Patrik, jag är äldre än dig, så vriddimmer passar antagligen mig bra. :D

Men det senaste ljusläget återtas alltså när man slår igång med ett snabbt tryck på knappen då?

Dvs, har vi väl ställt in ett lagom skönt ljus, så behöver vi bara trycka till kort och snabbt på strömbrytaren varje gång vi gör entré på toan eller lämnar densamma?
 
jepp, den har minnesfunktio, Eltakos har dessutom en "nattfunktion" där man håller inne knappen 1 sekund så startar den på 10% men nästa gång man tänder den så går den till det läget man hade innan nattfunktion
 
Jepp. Den senaste ljusnivån kommer när man startar med ett enkelt tryck.

Eltako kan ju även nämnas är den bästa dosdimmern, dels för att den har skruvplintar och inte färdiga trådar som sticker ut så att man är tvungen att koppla ihop med med Wago 222.

Edit. Kolvas hann före, den rackaren.

//Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.