N
Hej.
Köpte plast PEX rör och lite klämringskopplingar.köpte 15mm (yd)
Men borde man ha större dimension i huvudstammen där i mitten kanske ?
(Bilden visar källarnvåningen murad o golvbjäklaget, ritade för att se var jag ska dra rören i verkligheten, Våningen ovan för finns inte än)
 
  • Ritning av varm- och kallvattenledningar i ett hus under konstruktion.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Telefu
  • Laddar…
Du tänkte hänga rören i taket i källaren? Eller dra dem i mellanbjälklaget? Ska du sätta upp något fördelarskåp? Det är inte tillåtet att bygga in kopplingar i väggen, hur löser du det?

Står mycket matnyttigt om dimensionering av VA stammar i Uponors VVS Handboken.
Finns att ladda ner här: https://www.uponor.se/vvs/kundtjanst/vvshandboken
 
N
OK.. Tänkte ju lägga det i mellanbjälklaget. Läste på lite i BBV eller BVV ... såg inte att det inte var tillåtet,bara att det sisåfall skulle gå att inspektera , typ lucka.
 
Jo, de ska väl vara inspekterbart. Bygger du helt nytt? Sätt ett fördelarskåp och dra ut så följer du nuvarande branchregler. Känns ganska gammeldags att dra en pex och köra avgreningar på den.

Själv nyss bytt all VVS hemma i kåken, drog en 20mm stam till fördelare och från fördelare 16mm till alla förbrukare. Då kan man både fylla toaletten och tvätta händer samtidigt utan vidare tryckfall.
 
  • Gilla
nova383
  • Laddar…
Står ganska enkelt förklarat i vvs handboken från uponor, hur man ska räkna på dimensionering av vvs stammar. Bara plussa på förbrukare, så kan man se rekommenderad dimension.
 
N
Ja , bygger helt nytt. Ska jag ha ett fördelarskåp får det sitta där vid VP o VV, i det rummet, men då blir det ju 6st rör som mest i samma område där i mitten uppe på hjärtväggen inne i "lådan" där" = blir nog trångt. Behöver även i såfall böja rätt skarpa 90graders, men det kanke går med varmluftspistol....
 
Ska du bocka rören så rekommenderas ett bockstöd, typ detta:
https://www.lksystems.se/sv/produkt...xturer/lk-rorbojningsstod-oppet_77746932.aspx

Eller vad din tillverkare av röret rekommenderar, på LK:s variant ser du även böjradien på röret, man rekommenderar max två bockstöd på sträckan för att röret ska vara utbytbart i framtiden. Riktigt smidiga att jobba med, och så ska röret klamras fast ordentligt längs vägen. Så slipper man ljud att röret rör sig när man slår av och på vattenkranen.
Olika typer av klammer.
https://www.lksystems.se/sv/produkter/lk-universal/produktsortiment/monteringsdetaljer/klammer/

Sen någon form av fixtur när den kommer ut ur väggen:
https://www.lksystems.se/sv/produkt.../monteringsdetaljer/montage-med-vaggbockstod/

Viktigt att följa tillverkarens instruktioner av röret. Rekommenderar att köpa kända märken, de har bra sortiment av tillbehör etc.
 
N
Ja dom där bockstöden är smidiga, kommer använda såna, även typ av fixtur för där rören kommer ur väggen. : )
Klammrar. Bör väl fungera lika bra med de till elkablar ? Har massa sån över 16mm

Men jag får kolla upp det där med skarvar inne i bjälklag. det hade vart smidigast helt klart. skåpet vete 17 var det ska ta vägen annars...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.