Hej allesammans!

För drygt 2 år sedan byggde vi ett nytt hus om 200 kvm som har golvvärmeslingor från Uponor och värms med en BVP Nibe S1255 12kW (aktivt borrdjup om 170m). I samband med byggnationen la VVS:arna två extra 20mm matningar (Uponor Uni Pipe Plus med isolering 20x2.25) i översta cellplastlagret i grunden vidare ut från husets kantelement till där garaget en gång i tiden ska byggas.

Där BVPn står kommer sedan matningarna upp från golvet, och man verkar ha satt två T-kopplingar för att enkelt kunna koppla på huvudmatningarna som förser husets golvvärmesystem med värme. Se bild (huvudmatningen kan ev. vara 32mm - var lite svårt att mäta).

Bild som visar kopparrör anslutna till T-kopplingar och PEX-rör med isolering. Text skyltar pekar ut 20mm och 25mm rör för golvvärmesystem till garage.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Nu till problematiken. Enligt Uponor är matningarna till garaget på 20mm underdimensionerade, det behöver helst vara 25-32mm för att få bra flöde och så lite tryckfall som möjligt. Varför VVS:arna från början inte la 25 alt. 32mm matningar är oklart. Garaget vi ska bygga är ca 100 kvm varav det blir ca 82 kvm golvyta som värms upp. Se ritning och specifikation från Uponor.

Ritning från Uponor visar golvvärmesystem för ett garage med rörfördelare, symbolbeskrivningar och tekniska specifikationer för olika slingar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Uponor hävdar att det blir 30-35w/kvm istället för nuvarande 45w/kvm om man ska köra på 20mm matningarna, vilket riskerar att man inte ens kommer upp i 15-16 grader för garaget och dess gästrum/badrum.

Frågor:
- Kan man köra på de befintliga 20mm matningarna som är ingjutna i husplattan, och där rören kommer ut från grunden öka på till 25 alt. 32mm (vet att det inte är idealt) fram till golvvärmefördelaren i garaget och hoppas på att man kan hålla 18-19 grader i garaget och 21 grader i gästrummet/badrummet? Med andra ord, använda sig av nuvarande 20mm rör.

- Finns det någon annan fantastisk lösning på problematiken ovan? Att ersätta 20mm med 25 eller 32mm är ingen lösning då det inte är RiR. I så fall behöver man på något sätt förlägga nya matningar, och det vet jag inte riktigt hur man ska göra ovan mark.

- Bör man sätta en shunt och cirkpump (Nibe ECS41)? Om ja, varför och vart ska den sitta? (Vid golvvärmefördelaren i garaget eller vid BVPn i huset? BVPn och 20mm matningarna till garaget är lokaliserade ca 15 meter från vart golvvärmefördelaren i garaget ska sitta, varpå endast 2 meter av denna länga är 'utanför' grundplattan)

Vad tycker ni vi ska göra? :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.