Skulle byta ut den dimbara taklampan i barnrummet. Dimfunktionen fungerade fint på gamla taklampan - men den hade inte LED.

Det jag har gjort är att jag köpte Ikeas SMILA SOL. På Clas Ohlsson köpte jag sedan 3st dimbara LED-lampor av typen 6W 470lm 40mA.

Men nu fungerar inte dimfunktionen. Vet inte riktigt vad jag gör för fel, jag tror jag har följt instruktionerna. Behöver jag köpa till någonting annat? Jag tycker ljuset i taklampan "fladdrar" - det blir inte riktigt något jämt ljus.

Tack för hjälp
 
Mikael_L
Du har antagligen en dimmer som inte klarar så låg last som 18W.
 
Var hittar jag en lämplig dimmer? Jag har förklarat situationen på både Jula och Clas Ohlsson - men de säger att de inte säljer några passande dimmers..
 
Vilken dimmer har du? Är den LED-kompatibel?
 
Kan tyvärr endast erbjuda en bild. Mer vet jag inte. Tror det är en standard-dimmer. Gissar att den inte är LED-kompatibel... Men LED-lamporna jag köpte på Clas Ohlsson skall vara dimbara.
 
  • Vit standarddimmer på grönt vägg i tänd läge, potentiell icke LED-kompatibel.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Stfj11
  • Laddar…
Ser ut att vara en dimmer i Eljo Trendserien. I den serien finns både triac och transiatordimmrar så det är omöjligt att utifrån utseende avgöra om det kanske kan gå.

ML är inne på rätt spår de flesta äldre dimmers har en lägsta effekt på mellan 20-40 Watt.

Grundproblemet som är något vi slitit med ett antal år nu är att även om LEDtillverkaren säger att den är dimbar så är det inte säkert att den trivs ihop ens med en dimmer avsedd för LED. Enda sättet att säkerställa att det fungerar är att fråga där man köpt ljuskällan vilken dimmer de rekommenderar. Tyvärr är inte ens det säkert. Det räcker att antingen LEDtillverkaren eller dimmertillverkaren bytt någon komponent i tillverkningen så kan kombinationer som tidigare fungerat utmärkt ihop sluta fungera. För att du inte ska deppa ihop nu så är min erfarenhet att Vadsbos LEDdimrar för det mesta löser problem och fungerar bra.
 
Redigerat:
  • Gilla
klaskarlsson och 1 till
  • Laddar…
Jag kan tipsa dig om Schneiders led dimmer i exxact serien som hanterar 9-100w (E-nummer 1370613). Effektmässigt så är det inga problem det finns även justering på dimmern för att justera lägsta ljusstyrkan. Sedan är det inte 100% säkert att de funkar ihop men dimmern är rätt tolerant och klarar olika formers laster.
 
Tack för tipsen. Verkar som dessa dimmers är väldigt dyra. Kan jag byta ut min nuvarande dimmer mot en vanlig strömbrytare - eller är dessa också väldigt dyra? Fungerar dessa med dimbara LED-lampor (som jag alltså redan köpt på Clas Ohlsson)
 
Strömbrytare är billiga och passar även med dimbara ledlampor
 
Så jag kan köpa vad som helst helt enkelt? Borde inte min nuvarande dimmer kunna fungera som vanlig strömbrytare isåfall? När jag använder den som sådan (bara slår på/av) så "fladdrar" ljuset. Men det kanske blir bra med en vanlig strömbrytare utan dimmerfunktion?
 
Under förutsättning att lampan är hel, så blir det bra med en vanlig strömbrytare.
 
Taklampan och de tre ledlamporna är helt nya, så det borde inte vara något problem.

Kan du länka till en strömbrytare som funkar?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.