Vi har ett hus från 1960 med pulpettak, utan vind eller annat.

Vid byte från takpannor till dubbelfalsad plåt upptäcktes att råsponten var helt kass och att detta berodde på att det saknades diffusionsspärr i innertaket (varm och fuktig luft har stigit genom innertak, genom isoleringen och fallit ut när den träffat på den kalla råsponten så den har blivit dålig från insidan).
I samband med detta tilläggsisolerade vi taket (nu 250mm), fixade extra hög luftningsspalt och la ny råspont och för att inte samma sak ska hända igen ska vi nu komplettera med invändig diffusionsspärr.

Nuvarande innertak är finsågad panel, som är i bra skick, och besiktningsmannen (som vi kallade in när vi hittade den skadade råsponten) och firman som gjorde yttertaket ansåg att vi kunde lägga diffusionsspärren på befintlig innertakspanel, regla tunt (17 mm) och lägga ny panel (kostnadsbesparingen att slippa riva panelen är stor och vissa delar går ej att riva pga konstruktionen).

Resonemanget var att nuvarande innertakspanel hamnar utanför diffusionsspärren men då den alltid kommer att hålla sig varm kommer ingen fukt falla ut på den och därmed kommer det inte uppstå några problem.

Av en slump diskuterade jag detta med en på jobbet som ansåg att nuvarande innertakspanel bör tas bort så omvänd fuktvandring på sommaren inte leder till fuktproblem då fukten stannar vid diffusionsspärren.

Hade gärna fått lite åsikter på hur vi bör göra då hantverkarna som ska göra de delar med högst innertakshöjd (4,2m) börjar om 1,5 vecka..... och jag har dessutom passat på att dra fullt med rör i taket för Ethernet och TV distribution i huset.

/Dea
 
Panelen borde inte ha ngn betydelse. Hur du än gör kommer du ju ha trä eller isolering ovanpå plasten.

Något som är viktigt är däremot att du får plasten ordentligt tätt, annars kan fuktutfällningen bli koncentrerad kring läckage.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.