Har under några timmar studerat detta forum ang ångspärr och är ju inte mycket visare om vad som är bäst för mig. Tänkte bara förklara hur det ser ut hos mig och vilka rekomendationer ni har att ge.

Har ett innertak i hallen på ÖV mot kallvind som är målad masonit. Nu tänkte jag måla om det men då tyckte snickaren och Anticimex att jag borde häfta plast/ångspärr på masoniten och sen dra nytt gips direkt på plasten/masoniten för att förhindra fukt upp på vinden.

Huset är från 1925 och masoniten är spikad direkt på innertaket, ovanför innertaket ligger ca 30 cm sågspån och på det ligger ett lager med extra isolering typ "gullfiber" 95mm.
(Verkar vara ganska bra isolerat för det är inte mycket is på taken som många av grannarna har förutom i vissa ränndalar vid kuporna)

Inget av de andra rummen på ÖV är plastade. Några har gips på reglar, andra har masonit och några har fortfarande spänt papptak. I varje rum sitter en frånluftsventil och i badrummet som ligger bredvid hallen har vi renoverat och där är taket plastat samt en kanalfläkt som går på fuktstyrning.

Läser man här så bör man aldrig plasta gamla hus någonstans, inte i väggar men ej heller i tak. Framförallt eftersom jag har sågspån som kan "bära" fukt och låta den torka ut senare.
Andra trådar säger att om man kan plasta 100% tätt så ska man plasta. Kan det anses 100% tätt om jag skruvar gips rakt igenom plasten?

Borde jag byta ut den gula isoleringen mot cellulosafiber isolering så att det blir organiskt som sågspånet?

Några tips och ideer?
 
Kort och gott, om du inte har några fuktproblem finns ingen anledning att börja lägga in plast nu. Dessutom, att sätta plast där kommer inte att ha någon större effekt ändå, eftersom resten av taket ändå inte är plastat.

Om glasullen inte orsakar några problem finns ingen anledning att byta ut den.

Men om du t.ex. skulle bestämma dig för att renovera hela övervåningen kan det vara ett alternativ att konvertera till en modern lösning. För oss var det bästa sättet att bevara vårat 100+ år gamla hus i möjligaste mån att isolera med polyuretan.
 
Det är helt och hållet bortkastat att diffusionspärra ett hus som inte har det i resterande utrymmen.
Det är dessutom inte många fördelar med att diffusionsärra ett hus som är nybyggt om man har klimatanläggning.
Skippa plasten och kör med rätt sorts material istället som hör till ett hållbart boende samt ger ett bättre inomhusklimat.
 
Tackar!

Nu har ju Anticimex sagt att jag har lite problem med fukt på vinden men som jag läser det här i forumet så behöver jag åtgärda det på andra sätt än att bara sätta plast i ett rum?
Jag tänkte ta det problemet i en egen tråd.

Finns det någon fördel att sätta nya gipsskivor i taket på masoniten utan plast bakom eller kan jag lika gärna bara behålla masoniten om jag tycker att ytan ser OK ut?
 
Pagno skrev:
Det är helt och hållet bortkastat att diffusionspärra ett hus som inte har det i resterande utrymmen.
Det är dessutom inte många fördelar med att diffusionsärra ett hus som är nybyggt om man har klimatanläggning.
Skippa plasten och kör med rätt sorts material istället som hör till ett hållbart boende samt ger ett bättre inomhusklimat.

Kan du utveckla dina påståenden Tack

Det första köpaer jag obehindrat men resterande??
 
  • Gilla
Niklas_1
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.