Har tänkt bygga nya lavar i vår bastu (byggd 1981 när huset byggdes). Bastun är på nedervåningen i ett sutteränghus i ett hörn mot två ytterväggar i den delen som är "i backen" (som en källare).
Jag har upptäckt att det sitter en svart plast innanför träpanelerna, är det en slags diffusionsspärr och skall man ha en dylik i en bastu?
Enligt Bastuspecialisten skall man inte använda bastuplast (http://www.bastuspecialisten.se/Helpdesk/faq.aspx) men på andra håll får jag motsatta rekommendationer...

Kan någon ge mig en förklaring till plastens ändamål och om jag skall riva ned panelen och ta bort plasten.
Jag kanske ändå måste riva denna för att undersöka så att det finns luftspalter mellan isolering och ytterväggar... Läste nämligen att det skall vara minst 20mm luftspalt, frågan är hur man får isoleringen att stanna i väggen och inte ramla mot ytterväggen...? Reglar på utsidan av isoleringen?
 
Tjena!
Håller själv på med en bastu och har varit i kontakt med Tylö och de säger att det ska bara vara luftspalt mellan yttervägg och bastuvägg, ca 20 -30 mm. Med hjälp av uppspänd ståltråd eller hönsnät mellan reglarna håller man tillbaka isoleringen. Enligt Tylö behövs ingen plast om man har riktigt isolerat och en ordentlig ventilation.

Men som du säger, man får olika råd vart man än vänder sig...

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.