Igår fick jag redan på att en kollega hade problem med ventilationen (självdrag).
När han eldar med kaminen i källaren så suger den andra skorstenspipan in luft i källaren (tvättstugan). Inte så trevligt eftersom röken kommer ut i pipan bredvid.

Om man tätar runt fönster och dyl. är det väl nästan ett måste att öppna upp en ventilationskanal in i huset, annars kommer det bli under tryck och det sugs in luft överallt där det går. Jag bad honom prova att öppna ett fönster och han lovade at redovisa resultatet idag.

Hur har ni gjort?
Hur kan man räkna på detta?
 
Vet inte om man kan räkna så bra på ett hus med självdrag då det bygger på lite "okontrollerbara" faktorer. Men visst är det ett problem om man tätar den naturliga tilluften i ett självdraghus så att det börjar dra in tilluft i frånluftskanal.
I en tvättstuga ska det finnas en tilluftsventil, är den öppen?
Ett annat problem med ett självdragshus är om tilluftsventilerna har ersatts med "modernare" termostatreglerande ventiler som är inställda så att de stänger helt vid minusgrader, vilket också tvingar huset att hitta andra tilluftsvägar oftast då på året när man kanske också eldar i sin kamin, det gäller då murstocken används både som skorsten och frånluft.
 
För att få luftriktningen att vända efter man installerat uteluftsventiler eller dylikt kan man dra igång en brasa för att få upp värmen i pipan så vänder luften lättare.
 
AndersS skrev:
I en tvättstuga ska det finnas en tilluftsventil, är den öppen?
När han provade att öppna en dörr vände suget och gick åt rätt håll.
Nu är tillluftsventilen mer öppen. :D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.