Tja. För några dagar sedan hälsade jag på min familj. De skulle ha "Storstädning" på vinden och de ville jag och min lillebror och lillasyter skulle vara med. Mamma och pappa hade tänkt ut att vi 3 som inte längre bor hemma skulle ta våra saker som fanns på deras vind och göra vad vi ville med dem.

Vi gick upp där gemensamt och hade varsin sopsäck med oss. Mina läroböcker åkte i soporna och även en del äldre kläder men så fick jag syn på en äldre lampa som jag hade när jag var yngre. Jag hade haft den fram till jag ville ha spotlight i stället. Lampan var nog från Ikea tror jag och var helt klotrund där lampan och det är. Annars såg den nästan ut som ett mikrofonstativ fast då med böjbar del med lampa.

Jag stod och funderade på om den var något att spara. Vi har elkontakt uppe på vinden så jag stack i den och kollade. Lampan lyste precis som den skulle och jag bestämde mig för att spara den. Jag tog ner den samt flera andra saker som jag ville spara och satte grejerna på nedervåningen. Sopsäcken togs ner till ett släp som pappa. har till sin bil.

Min lillebror och lillasyster sparade det de ville ha kvar och resten slängdes i repektive sopsäck som senare lades tillsammans med min sopsäck.

Föräldrarna bjöd på mat och vi hade trevligt och fikade sedan. När vi skulle hem med mina saker blev pappa förvånad och undrade om jag verkligen ville spara den där gamal lampan. Jodå det ville jag, Pappa kommenterade att man inte alltid ska lita på gamla elprylar.

Jag har ju Jordfelsbrytare i min relativt moderna lägenhet så jag såg inget problem med saken.

Jag stack hem till mig med sakerna och lampan hamnade strax bakom min soffa. Den passade också bra in i färgen där eftersom själva kupan på lampan var mörkbrun och soffan också mörkbrun/svart passade det bra.

Jag sätter i kontakten och den lyser så fint. Lite starkare faktiskt än andra lampor som jag har eftersom det var en 60 lampa som satt i (De där som fanns innan lågenergilampor och annat formade våran lampmarknad).

Jag går ut i köket och fixar med lite mat. Jag gör lite varma mackor. Snart är de färdiga och jag in i vardsgsrummet igen och sätter mig i soffan och käkar. Jag tycker det ser ut som lampan blinkar till men jag tänker inte vidare på saken.

Men strax hör jag ett fräsande ljud och ser liksom små blixtar från någonstans. Det blixtrar från lampan där sladden går in i metallen och det kommer lite lätt rök också. Strömmen går innan jag hunnit dra ur sladden.

Jag drar ur sladden och ställer lampan åt sidan och sätter på strömmen igen. Inget problem. Brandvarnaren börjar tjuta men jag tar det lugnt och öppnar fönstret så röken kan blåsa ut där. Det händer inget mer dramatiskt efter detta.

Jag kan dock inte sluta tänka på vad som kunde ha hänt om jag kanske skulle ha haft handen där när det började blixtra och inte haft jordfelsbrytare. Jag känner det hade inte varit så jättebra alls.

Nästa gång ska jag vara mer försiktig och inte ta hem gamla elprylar. Man vet aldrig vad som kan hända. Lampan är nu slängd på tippen så inget problem där.
 
  • Gilla
Holypain och 3 till
  • Laddar…
A
Bra sagt. Helt rätt att göra sig av med den.
 
Åtminstone bör man kontrollera att allt är ok innan man stoppar i kontakten. I vårt nyinköpta uthus satt en kontorsklampa vid arbetsbänken. Intet ont anande stoppade jag i kontakten i vägguttaget. Det small till direkt och en huvudräkning gick i elmätarskåpet. Trots att det sitter en PSA i uthusets undercentral.
Lampan skrotades och jag misstänker att även personskyddsautomaten är trasig. Kanske pajade den vid den rejäla kortslutningen.
 
Tänk på att äldre ikea-lampor från kanske 70-talet och äldre kan betinga ett värde. Det är inte svårt att dra in ny elkabel i armaturen och se över dess status. Strömbrytaren kan vara utsliten men de brukar följa en viss standard så nya kan finnas att få tag på.

Ännu mer värde kan finnas i ex. Ateljé Lyktans, danska designlampor och äldre industriarmaturer från ex Asea.
 
  • Gilla
  • Älska
MultiMan och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.