Hej
Vi har varit och tittat på ett par hus, varav det ena har vi fastnat för men priset är sjukt högt. Alla vi har pratat med säger att det är nästan en halv miljon för högt och vi ha jämfört med andra hus så är till salu eller har sålts. Idag så ringde mäklaren mig och frågade om vi är intresserade av huset? Är detta ett vanligt förfarande eller börjar säljaren och mäklaren att bli desperata. Har ingen stor erfarenhet av mäklare eftersom vi bara har tittat på 2 hus och den första mäklaren har inte hört av sig fast huset inte är sålt.

MVH

Patrik
 
Min ringa erfarenhet säger mig att det är rent hyfs att kolla intressen, samt för att få igång en ev. Budgivning
 
Hur vet ni om detta huset är dyrt? vad vet ni om de andra husen som sålts, har dom kanske gamla badrum, kök, inte dränerat om runt huset och sist men inte minst garage och tomt hur ser det ut. Du måste väl försöka se vad du får för pengarna detta huset kanske är betydligt mycket bättre, nya fönster ny uppvärmning etc.etc..
 
Efter nästan alla visningar jag var på ringde mäklaren, så det behöver knappast vara ett tecken på desperation.
 
Att mäklarna ringer och kollar läget hos spekulanterna är helt naturligt.
 
Nanny Fine
Funderar snarare på den mäklaren som INTE följde upp spekulanterna från visningen.... Vem vill anlita den mäklaren...??
 
Men det är klart att det kan vara för dyrt.

Till och med på tok för dyrt.

Låt er inte påverkas av mäklaren, han/hon vill sälja, så snabbt som möjligt och så dyrt som möjligt.

Han/hon bryr sig inte om vad huset "är värt".
Det måste ni tyvärr bedöma själva. Och som du skriver genom att jämföra med andra likvärdiga objekt.
 
Hej
Husen vi har tittat på är relativt nya 2006-2009, likaså de hus vi har jämfört med. Standarden på detta hus är normal i mina ögon, typ golvvärme och braskamin, alltså inga lyxdetaljer direkt. En del hus av de som har blivit sålda har både haft större tomt, bastu och vinterträdgård. Samma mäklare har sålt en del av dessa hus, så man kan undra om det är mäklaren eller husägaren som har satt priset. Men vi skall titta på huset en gång till och lägga ett bud. Vad kan vara rimligt att huset kan sänkas med? 10% eller, det börjar ju bli dåliga tider.

MVH

Patrik
 
Priset kan vi ju inte veta, för vi vet inte

var i landet det är (uppdatera din byggahusprofil! http://www.byggahus.se/forum/medlem/17976 )
hur stort huset är
vad de andra husen i området har sålts för.

Men då det nu börjar bli "dåliga tider" kan det väl vara idé att vara lite restriktiv med buden!
Tag det vackert! Det är lätt att dras i väg i köpivern.
 
Att mäklaren hör av sig är normalt.

Prutmån beror nog mest på vilken anledning säljaren har att sälja.
Måste de sälja (skilsmässa/sjukdom/jobb/dålig ekonomi) eller vill de sälja (byta område/större/mindre)?
I synnerhet i det andra fallet kommer det att finnas trösklar för att säljaren accepterar ett lägre pris. Under ett visst pris tycker de inte det är lönt att sälja utan bor lika gärna kvar. Högt utgångspris tyder ju på det.
Det brukar gå att luska ut anledning och hur pass motiverad säljaren är att få avslut från mäklaren.
 
Varför inte bara lägga ett bud ni anser är korrekt? Man ska aldrig betala mer för något än vad man tycker det är värt. Måhända att säljarna har tagit lite för mycket lån på huset och försöker ta igen detta, men varför ska det drabba er? Och eftersom ni har flera hus i samma nivå som detta som gått för mindre nyligen så är det ju något man kan ta med i förhandlingarna.Och angående prisutveckling på bostäder, kollar man i Danmark så ligger dom ju på -30% nu, och i Norge spås det också dyka rätt bra (http://www.fastighetsaktien.com.cp-...ka-bostadspriser-faller-40-procent&Itemid=320). Man ska ju inte tro att det kommer gå uppåt mycket längre till i Sverige, och 30% här också är inte helt osannolikt. Något man bör ta med i sin budget, eller om man inte planerar att bo där så länge.
 
Om huspriserna dyker med 30% så är nog de bakomliggande orsakerna så allvarliga att få kan få lån på banken, så att spekulera i det är nog bortkastad tid, men det beror även på var i landet huset ligger. Är det runt storstäderna så är det nog inte till tal om några större prisdumpningar eftersom bostadsbristen ökar och håller därmed priserna i nivå som tidigare. Att jämföra med andra länder kräver nog en mycket mer långt gående studie i ländernas likheter och olikheter precis som när det gäller allt annat.
 
Med dagens "acceptpris" så blir ju det utannonserade priset lite högre och många tenderar till att dra på lite extra.
De tänker att vi vill ha minst 4 miljoner så då sätter vi acceptpris på 4,4 för att "vara på säkra sidan". De kommer troligen att sälja för 4 om de bara får det budet.

Det är upp till dig som köpare att ge ett bud ni tycker är skäligt, acceptpriset är mer som en "vägledning" även om namnet antyder något annat.
Lägger du ett lägre bud kommer säljaren troligen med ett motbud eller försöker med att de inte säljer under acceptpris. Då kan du höja ditt bud lite men det viktiga är att inte gå över vad ni tycker huset är värt!

Mvh,
Anders

Edit: blandat ihop säljare och köpare... :surprised: Måste ha kaffe, kaffe....
 
Hej!

Kul att ni funderar på hus. Som många säger när det gäller pris så finns det inget "rätt" pris. Huset är värt exakt så pass mycket som marknaden (som ni är del i) anser att det är värt. Jag har varit med om hus i området vi bor i som har gått för nästan 900000 mer än vad de i mina ögon var värda, just pga att det just då var goda tider, enkelt att låna på bank och området var attraktivt. Sen har jag också varit med om hus som sålts för kanske 500000 mindre än vad de borde gått för då det var dåliga tider, säljarna blev av med jobbet, var tvungna att flytta, svårare att få lån på bank etc. I ditt fall kanske det är en kombination av en optimistisk värdering en gång i tiden och ett hus som är belånat så högt det går, och nu vill säljarna ha tillbaka detta + en liten vinst. De kanske nöjer sig med att enbart få tillbaka vad huset har kostat dem, om det blir en utdragen säljprocess, så lägg ett bud som ni känner er nöjda med, sen om det är en halv mille under vad de har satt som utgångspris, det behöver ni inte bry er om. Ni är som sagt en del av marknaden...

Kollad vad liknande hus i området har gått för, och om det var budgivning. Varför säljer man ett så pass nytt hus? Ska de flytta och vill bli av med huset snabbt? Skiljsmässa?

/S
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.