När sonens bostadsrätt skall säljas har vi upptäckt att en fuktskada i golvet i badrummet. Den har orsakats av ett hål i kröken på toastolen som medfört att vattnet i den sipprat ut på golvet, stannat under tostolen p g a silikontätnngen mot golvet. Vattnet har då trängt ned i mellanbjälklaget av betong via skruvarna som håller stolen på plats. Det är först för någon månad sedan som vi fått indikationer på att något är fel. Utomtående besiktningsman skriver: "det ser ut som att hålet varit ända sedan tillverkningen och att det sedan lagats med någon typ av tätningsmassa".
Det vore synnerligen tacksamt att få kloka svar på följande frågor:
1. Faller detta inom ramen för det man kallar "dolda fel" eller kan man hävda att montör eller tillverkare har ansvar för uppkomna kostnader?
2. Faller dylika reparationskostnader inom ramen för vad som normalt täcks av föräkringen (SalusAnsvar)?
Vänligen
Roland S
 
Dolt fel finns inte per definition för bostadsrätter då dessa faller under köplagen.

Så på 1, Nej det är inte ett dolt fel på samma sätt som vid ett husköp. Montör eller tillverkarens ansvar beror helt och hållet på när den monterades och hur gammal den är

2. Skadan är som vilken skada du än får i din lägenhet. Men först måste ni reda ut vem som ansvarar för avlopp och toalettstol. Ligger det på Lägenhetsinnehavaren eller föreningen.

Normalt kan man säga att ert ansvar går fram till tätskiktet och föreningen ansvarar för skadan som ligger i bjälklaget
 
O
Jag tror inte att tillverkaren kommer att ta på sig ansvaret för detta. Så det blir till att koppla in försäkringsbolgat och styrelsen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.