Nu har jag läst om dammfri slipning och vill höra era erfarenheter.
Jag skall köpa en slipmaskin med ett dödsbra filter, så att inget slipdamm läcker ut.
Vilken är bäst?
 
Troligtvis ingen, min uppfattning är att det behövs en dammsugare för att få det dödsbra.
 
  • Gilla
Nimajneb
  • Laddar…
Vad är det som ska slipas? Spackel på väggar, snickeridetaljer, bilar?
 
Som sagt, dammsugare.

Om jag tolkar din förfrågan så söker du en maskin med filter, där filtret inte läcker ut något, då fungerar Bosch Gex 125-150 bra. Inget kommer ut från filtret. Men det betyder ju inte att det inte kommer ut damm någon annanstans. Så jag kör med dammsugare och 9-håls slipplatta motsvarade Festools (gamla) hålbild. Fungerar bättre än Bosch 6 håls.
 
Jag har också svårt att tro att det kan bli särskilt dammfritt utan dammsugare. Jag hade tidigare någon B&D excenterslip som dammade rejält även med dammsugare inkopplad. Sedan bytte jag upp mig till en Festool ETS-150. Igår t.ex. slipade jag ett antal lådfronter med ETS-150 + dammsugare och det är i princip helt dammfritt. Jag kunde faktiskt inte se något slipdamm alls varken i luften eller på arbetsbänken och kände inte av något i näsan heller.
 
Bosch PEX400 och dammfitlret fungerar riktigt bra...i 2-3min sen är det fullt.
Provade på när jag slipade en dörr med 120->180korn, efter det så la jag filtret långt in i en låda och köpte dammsugaradaptern till PEXen, efter det dammar det minimalt.
 
Tack för synpunkter.
 
Är det ngn som har testad en 'downdraft table' (vad det nu heter på Svenska...)? Funderar på att bygga ett som kan kopplas till dammsugare eller spånsug (extra filter behövs för att inte spy ut allt damm i rummet).

Exempel
http://www.instructables.com/id/Build-a-Down-Draft-Table/
http://www.curtis-home.net/curtishome/photoalbums/Shop2008/DownDraftTable01.jpg
http://toolmonger.com/2009/02/25/pre-made-downdraft-table-panels/

Sen är det ju alltid bra att rensa luften om det dammar...
Typ http://dustcontrol.se/produkt/52-dc-aircube-500.html

Och glöm inte att kolla att dammsugarens eller spånsugens filter är av bra klass, typ 0.5 micrometer.
 
Sugbord (kallar jag det för) är fantastiskt bra när man gör något som dammar handslipar eller dyligt. Jag har byggt två st. Det man skall tänka på är att den sammanlagda arean för alla hålen på bordsytan inte får överstiga arean på slangen som är kopplad till sugbordet. Sedan kan man göra hålen lite större genom att fasa (ej runda) av hålen lite, på så sätt får man större sugyta utan att tulla på den sammanlagda arean . Om man gör ett mindre bord till damsugaren så gör då små hål typ 6 mm fasa ca 2-3mm. Om bordet är kopplat till spånsugen måste man göra större hål eftersom spånsugen har taskigt undertryck orkar den inte suga i så små hål. Om man gör slitsar kan man ha mindre typ 10mm. Och även här så kan man fasa hålen

Och det bästa är om man har hålen några centimeter in på bordsytan längs ytterkanterna runt om. Eftersom dom flesta har en liten spånsug.
Men har man 3000 kubikmeter i slangen (ca 250mm i slangdiameter) så kan man ha hål över hela skivan

OBS det här kanske är lite tråkigt men det är absolut ingen ide att tillverka ett sugbord om man har en spånsug med påsfilter. För filtret släpper i alla fall igenom det damm som bordet suger upp. Det blir till och med sämre miljö att vistas i efter som spånsugen med sitt tryck skickar det fina osynliga skadliga dammet runt i hela lokalen. Kontra om man står och handslipar så blir det mera lokalt dammigt.

Nästa steg är http://www.youtube.com/watch?v=jMg8zmFLTZk. Vet ej om det framkommer men principen är att man tillför en luft ström från taket riktat mot utsuget. På samma sätt som i en lackbox.
Pär
 
  • Gilla
Kilensnickare
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.